Amerikai tiltólistára kerülhet a Honor

A The Washington Post forrásai szerint az amerikai hatóságok egyre jobban fontolgatják, hogy ugyanarra a tiltólistára teszik a Honort, mint a Huawei-t.

Korábban is voltak már olyan jelentések, hogy az amerikai hatóságok fontolgatják a Honor tiltólistára helyezését, a The Washington Post forrásai szerint ugyanakkor egyre nagyobb a vita a témáról Amerikában.

Hirdetés

A Pentagon és a az energiaügyi minisztérium állítólag tiltólistára akarja tenni a Honort, így az nem kereskedhetne többé amerikai cégekkel, csak konkrét engedélyek birtokában. A kereskedelemi minisztérium és külügyminisztérium állítólag ellenzi a dolgot.

A hatóságok embereit megosztja a Honor kérdése, egyesek szerint amerikai nemzetbiztonsági okok miatt tiltólistát érdemel a Honor, amely ugyanolyan aggályokat vet fel, mint a Huawei, és állami hátterű cégnek tartják. Amint arra a The Washington Post külön emlékeztet, a Honor bár független cég, de a Zhixin New Information Technology tulajdonában van, a céget pedig két állami hátterű befektető alapította, kormányzati kapcsolattal.

A másik oldal szerint a Honor nem foglalkozik atomiparral, ráadásul Amerikában sem forgalmaz eszközöket, ezért felesleges lenne tiltólistára tenni, és még ártanának is az amerikai gazdaságnak azzal, hogy meggátolnák az amerikai cégekkel való munkát. Az ötlet kritikusai szerint a tiltás többet ártana Amerikának, mint Kínának.

A lap jelentése szerint az ellenkező oldal szerint a Honor már csak azért is megérdemelné a tiltólistát, mert korábban „egy jól kivizsgált rossz szereplő” kezében volt. Az ellenkező vélemények szerint nincs rá bizonyíték, hogy a Honor bármit továbbítana a Huawei számára, ezért nem lenne jogos vagy indokolható egyetlen szankció sem a Honorral szemben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Honor

Azóta történt

Előzmények