Nagy vihart kavar, hogy autós chipekhez juthat a Huawei

A jelentések szerint Amerika olyan licenckérelmeket engedélyezett, amelyek révén a Huawei dollárszázmilliós értékben vásárolhat autós chipeket a növekvő autós üzletágához.

A napokban okozott kisebb meglepetést, hogy bár a Biden-kormány még tovább szigorított a Huawei-jel szembeni szankciókon, nemrég olyan licenckérelmeket hagyott jóvá, amelyeken keresztül dollárszázmilliós értékben vehet a Huawei autós chipeket az egyre növekvő autós üzletágához.

Nem titok, hogy a Huawei már Kínában is kiesett a mobilos statisztikákból, így olyan üzletágak felé fordul, amelyeket kevésbé befolyásolnak az amerikai korlátozások.

Értelemszerűen sokan értetlenül állnak a döntés előtt: míg egyesek azt szeretnék, ha a  Huawei mobilos részlege is kapna végre támogatást, addig a másik oldalon például az amerikai Marco Rubio szenátor válaszokat követelt a Biden-kormánytól. Elmondása szerint a kormány nem rejtheti el ezeket az engedélyeket a nyilvánosság elől, és meg kell magyaráznia döntését. Szerinte nem Amerika gazdasági vagy biztonsági érdeke, hogy segítsenek a Huawei-nek, és igazából a Huawei-re és a többi kínai cégre is további korlátozásokat kellene kivetnie a a Biden-kormánynak. Rubio mellett Tom Cotton szenátor, számos vezető ellenzéki politikus és több bizottság is hasonló véleményen volt.

A Biden-kormány korábban megerősítette és tovább fokozta a Trump-kabinet által elrendelt korlátozásokat és exporttilalmakat a Huawei-jel szemben. Egyesek szerint az autós chipek kapcsán azért tehetnek kivételt, mert ezek nem annyira fejlett, kifinomult lapkák, és állítólag a chipszektor szerint sem jelentenek Amerikára nézve nemzetbiztonsági fenyegetést a régi, autókba való chipek. Ennek ellenére többen arra szólították fel az amerikai kormányt, hogy azonnal vonja vissza döntését.

A Biden-kormány végül megvédte mostani döntését: az amerikai kereskedelmi minisztérium szóvivője szerint sem könnyítés, sem módosítás nem történt a Huawei-jel szembeni korlátozásokban.

A mostani jelentés fényében továbbra sem valószínű, hogy a Huawei egyhamar 5G-s chipekhez és Google-támogatáshoz jut (a különböző fórumokban eközben sokan panaszkodnak, hogy fejlesztések és árverseny szempontjából is egyre jobban hiányolják a gyártót a mobilpiacról).

Azóta történt

Előzmények