Megadóztatná a külföldi tech cégeket Oroszország

A hazai riválisoknak kedvezne Oroszország, amely megadóztatná a külföldi tech cégeket.

A Reuters beszámolója szerint az orosz kormány a héten olyan tervet közölt, amely szerint új adókat vetnének ki novemberig a külföldi tulajdonban lévő digitális szolgáltatások tulajdonosaira. Ez a része annak az intézkedéscsomagnak, amely révén a hazai tech szektort támogatnák.

Ezzel együtt a terv összhangban van azzal a nemzetközi törekvéssel, amely alapján új, globális adószabályokat hoznak létre, hogy többet vegyenek le a big tech által generált egyre nagyobb árbevételből (az ágazatban nagy probléma, hogy a nyereséget rendre olyan helyekre irányítják a cégek, ahol azután nem igazán kell adózni).

Az orosz vezetés az OECD-vel is egyeztet, azonban itt már nem csak az a cél, hogy a nagy külföldi tech cégeket tisztességes adózásra bírják, hanem az is, hogy segítsék a hazai technológiai szereplőket az amerikai megoldásokkal szemben.

A külföldi tech cégeket korábban már igyekeztek rávenni, hogy helyi irodákat nyissanak, és az oroszok személyes adatait helyben tárolják. Számos eszközgyártót pedig orosz szoftverek előretelepítésére köteleztek. A jövőben jobban támaszkodnának a hazai technológiára, és felgyorsítanák a digitális átállást.

Azóta történt

Előzmények