Megveszi a felhasználók helyadatait az amerikai hírszerzés

A Védelmi Hírszerző Ügynökség bevallotta, hogy az állampolgárok mobiljai által begyűjtött helyadatokat megvásárolják.

Az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) egy Ron Wyden szenátornak küldött, és a The New York Times által elfogott anyagban bevallotta: az amerikai kormány tényleg megveszi azokat a helyadatokat, amelyeket az állampolgárok mobiljai gyűjtenek össze a tulajdonosaikról.

Az adatokat állítólag nem szedik külön az alapján, hogy egy adott személy Amerikán belül vagy kívül él-e. A helyadatokat konkrétan pedig adatbrókerektől vásárolják. Ezek olyan cégek, amelyek begyűjtik és eladják az emberekre vonatkozó információkat.

Ezek a vállalatok úgy tudják begyűjteni az emberek helyadatait, hogy fizetnek az appok és a weboldalak fejlesztői számára mindezért. A begyűjtött adatokat aztán összesítik, majd eladják bárkinek, aki fizet azokért. Köztük a jelek szerint az amerikai kormánynak is.

A Védelmi Hírszerző Ügynökség azt állítja, hogy az emberei csak akkor férhetnek hozzá ehhez az adatbázishoz, ha egy konkrét ügy során erre felhatalmazzák őket magas beosztásból. Az elmúlt 2,5 évben erre állítólag ötször volt példa.

A hatóságok szerint a brókerek közbeiktatása miatt nincs szükségük bírói engedélyre sem mindehhez. A civiljogi szervezetek persze nem értenek egyet ezzel az állásponttal, és el akarják érni, hogy tilos legyen ilyen adatok engedély nélküli vásárlása, függetlenül a forrástól.

Azóta történt

Előzmények