Gyengén muzsikál az AMD

Igaznak bizonyultak a hírügynökségi értesülések: ismét nagyobb leépítést jelentett be az Advanced Micro Devices (AMD). A kaliforniai chiptervező vállalat tegnap, a harmadik negyedéves jelentésének közzétételével párhuzamosan közölte, hogy megválik dolgozói körülbelül 15 százalékától. A cég a második negyedév végén 11 737 alkalmazottat foglalkoztatott, azaz a lépés körülbelül 1760 munkavállalót érint.

Rory Read vezérigazgató elmondta: várakozásaik szerint az újabb átszervezésnek köszönhetően mintegy 25 százalékkal csökkennek a működés költségei. A jelenlegi negyedévben levezényelni tervezett elbocsátásoktól – melyek most 80 millió dollár egyszeri költséggel járnak – jövőre 190 millió dollár megtakarítást várnak. Az AMD úgy számol, hogy a költséghatékonyabb működésnek és az új termékstratégiának köszönhetően 1,3 milliárd dolláros negyedéves árbevételnél lesz nyereséges, és ezt egy év múlva remélik elérni. A cég legutóbb egy évvel ezelőtt karcsúsított: akkor a frissen kinevezett Read 1400 alkalmazottól, a dolgozói állomány 11,6 százalékétól vált meg.

Repkednek a mínuszok

A 2012. szeptember 29-én zárult harmadik negyedévben veszteséges volt a cég: a forgalom,1,27 milliárd dollár, a mínusz pedig 157 millió dollár volt. Az egy évvel ezelőtt a mérlegben 1,69 milliárd dollár árbevétel és 97 millió dollár nettó nyereség szerepelt. A bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel az előrejelzett 44 százalék helyett mindössze 31 százalék volt. Ennek elsősorban egy 100 millió dolláros készletleírás az oka, amit elsősorban az első generációs, A sorozatú APU-k iránti kereslet várttól elmaradó szintje tett szükségessé.

Ami az egyes üzletágak teljesítményét illeti: a mikroprocesszorokat fejlesztő részleg forgalma 11 százalékkal, 927 millió dollárra, a grafikus divízióé pedig 7 százalékkal, 342 millió dollárra csökkent. Az előbbi részleg 114 millió dollár üzemi veszteséget, az utóbbi 18 millió dollár üzemi eredményt hozott össze.

Ismét új termékstratégia

Rory Read bejelentette azt is, hogy a vállalat átalakítja a termékstratégiáját, elsősorban azzal a céllal, hogy csökkentse függését az egyre gyengébben teljesítő PC-piactól. A vállalat három fő, gyorsan növekvő szegmensre fog koncentrálni a jövőben: a szerverekre, a beágyazott piacra (itt a kommunikációt, az ipari rendszereket és a játékgépeket említette a vezérigazgató) és az „ultrahordozható” termékekre, melyek halmazába a vékony és könnyű, valamint belépő szintű noteszgépek, illetve a tabletek tartoznak. A terv az, hogy a beágyazott termékek részesedését az összforgalomból a jövő év végére a jelenlegi 5 százalékról 20 százalékra emeljék – mondta Read.

Az AMD annak ellenére is kiábrándító negyedik negyedéves előrejelzéssel szolgált, hogy a vezérigazgató szerint 125-féle Windows 8-as konfiguráció kerül majd piacra a vállalat chipjeivel. A prognózis 5-13 százalékos szekvenciális forgalomcsökkenéssel számol.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények