Mesterséges intelligenciára bízzák a befektetéseket

Az 1,4 billió dollárt kezelő norvég állami vagyonalap mesterséges intelligenciát használ a befektetései kezeléséhez.

Vezető cégek tömegei árulnak el érdekes fejleményeket a Reuters NEXT konferenciája alkalmából, így tett a norvég állami vagyonalapot vezető Nicolai Tangen is.

Az 1,4 billió dolláros vagyonalapot vezető Tangen elmondta, hogy mesterséges intelligenciát használnak a befektetések kezeléséhez. A norvég állam olaj- és gázkitermelésből származó bevételeit különféle részvényekbe, kötvényekbe, ingatlanokba, megújuló projektekbe fektetik be, a világ legnagyobb vagyonalapjaként több mint 9200 cégben van tulajdonuk, az összes részvény 1,5 százaléka az övék. A pénz elosztásában pedig már AI segíti őket.

Tangen elmondta: a belső célja a produktivitás növelésére 10 százalék az AI segítségével, 12 hónapon belül. Ezt elmondta az OpenAI vezérigazgatójának, és megkérdezte, mit gondol erről. Sam Altman annyit válaszolt, szerinte a 20 százalék is összejön.

A vagyonalap sürgeti a 9200 befektetésben részesült cégét, hogy nyisson az AI felé, de felelős módon. Tangenék szerint a technológia legjobban az egészségügyre, a pénzügyi szektorra és a nagy tech szektorra hat majd. A vagyonalap elvárja ugyanakkor, hogy mindenki elmagyarázza, miért fejleszt AI-rendszert, hogyan tervezte, tréningezte és tesztelte azt, továbbá hatékony emberi irányítást és felügyeletet alkalmazzon.

Azóta történt

Előzmények