Az Apple nem akarja megfizetni, Írország nem akarja elfogadni az elmaradt adót

Mind a vállalat, mind az ír gazdasági miniszter azzal vádolják az európai hatóságokat, hogy szakszerűtlenül és ártó szándékkal jártak el.

Az Apple a héten benyújtja fellebbezését az Európai Bizottság azon döntése ellen, mely szerint a vállalatnak a kamatokkal együtt mintegy 14 milliárd eurónyi elmaradt adót kell befizetnie az ír költségvetésnek – tudta meg a Reuters hírügynökség. A cég jogászai arra hivatkoznak, hogy az uniós hatóságok nem vették figyelembe az ír adószakértők véleményét, illetve a társasági adóról szóló törvényeket, és szándékosan olyan számítási módszert választottak, hogy a lehető legnagyobb összegű elmaradt adót határozhassák meg.

Hirdetés

Mint korábban az IT café is beszámolt az augusztus végi döntésről, az EB számításai szerint az ír adóhatóságok által kínált különleges bánásmód miatt 2003-ban az Apple Európában termelt profitja után mindössze 1%-os társasági adókulccsal adózott, ami ráadásul 2014-re 0,005 %-ra csökkent.

Ez az uniós jog szerint tiltott állami támogatásnak minősül, mivel a cég jelentős előnyre tett szert azon vállalatokkal szemben, amelyek a bevett nemzeti adószabályok szerint adóztak. Az EB döntése szerint Írországnak most be kell szednie a cégtől a 2003 és 2014 között be nem fizetett adót.

A Reuters tudósítójával a vállalat kaliforniai központjában a vállalat vezető jogtanácsosa, Bruce Sewell, valamint a pénzügyi igazgató, Luca Maestri közölték, hogy a héten benyújtják fellebbezésüket a másodfokra.

Az EB döntésével a multinacionális vállalatok távozásától tartó írek sem elégedettek, az ír kormány úgyszintén megtámadja a rendelkezést. Frissen kiadott közleményében a gazdasági miniszter kemény szavakkal bírálja az EB-t, és határozottan tagadja, hogy az ír kormány és az Apple külön megállapodást kötött volna.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények