Állami internetes szűrő augusztustól Ausztráliában


Az ausztrál kormány internetes szűrési technológiát és segélyvonalat fog biztosítani a szülők számára, melynek célja, hogy a gyerekeket megvédjék a világhálón rájuk leselkedő veszélyektől, nevezetesen azoktól a pedofiloktól, akik a világháló segítségével próbálják meg becserkészni áldozataikat – jelentette be ma John Howard miniszterelnök.

Az akciót később kibővítik, s a rendőrségen létrehoznak egy 90 fős csapatot, amelyik a gyermekek szexuális kizsákmányolása ellen veszi fel a küzdelmet. Howard tájékoztatóján elmondta, hogy komplex szolgáltatás és nagyszabású tájékoztató kampány indul, amelynek során a szülőket és a nevelőket alaposan megismertetik a lehetséges veszélyekkel, s egy olyan segélyvonal is elindul, amelyet hasonló ügyekben fel lehet hívni.

A 160 millió US dollárba kerülő Net Alert nevű projekt augusztus 20-án indul, s a miniszterelnök szerint az állami vezetés mindehhez megszerezte az internetszolgáltatók támogatását is. A szűrő automatikusan blokkolja az adatbázisában feketelistára került tartalmakat, de a szülők is adhatnak hozzá olyan címeket, amelyeket károsnak találnak.

A már rég felvetett javaslatot a miniszterelnök egy ma éjszakai élő internetes közvetítés keretében jelentette be, s kritikusai – több ausztrál lap is komoly fenntartásokat hangoztat az intézkedéssel kapcsolatban – már a bejelentés körülményei miatt is kampányfogásnak, szavazatvadászatnak tartják az intézkedést. Howard ugyanis egy körülbelül 80–100 ezer fős, különböző keresztény közösségek tagjaiból álló nézőseregnek jelentette ki, hogy a Net Alert online védi meg az ausztrál családokat.

Azóta történt

Előzmények