A magyar kormány korlátozná az Airbnb működését

A szigorítás nemcsak a turizmust érintené, de hatása lenne a lakáspiacra, valamint a bérlakások helyzetére is.

A szándék már korábban publikussá vált, de a jó kapcsolatokkal rendelkező portfolio.hu tegnap szakmai körökre hivatkozva már konkrétumokat is írt: ezek szerint a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta a rövid távú lakáskiadás korlátozására vonatkozó javaslatot, melyet ma terjesztenek a kormány elé, és valószínűleg gyors döntés várható.

A lap információi szerint éves szinten 120 vendégéjszakára, idén október és december vége között 30 napra korlátoznák a rövid távú lakáskiadást. A portfolio.hu a részletes szabályokat nem ismeri, és a végleges megerősítés csak akkor várható, ha a rendelkezés megjelenik a Magyar Közlönyben.

Maga a történet veleje igen egyszerű, hiszen üzleti lobbiharcról van szó: a járvány okozta visszaesés igen komolyan érintette a hagyományos szálláskiadó-helyeket, ezért ezek az eddigi törekvéseiket is felerősítették, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy akár állami támogatással lépjenek fel az olyan típusú szálláskiadással szemben, amilyen pl. az Airbnb.

Azóta történt

  • Szigorítja a foglalási szabályokat az Airbnb

    Ezentúl nem lehet partikat szervezni az online szállásközvetítő platformon foglalt szállások egyikében sem, és legfeljebb 16-an bérelhetnek ki együtt egy ingatlant. A rendelkezés visszavonásig érvényes.

Előzmények