Az AI miatt az NVIDIA már értékesebb, mint az Amazon

Tovább száguld a tőzsdén az NVIDIA, az AI-őrület miatt már értékesebb, mint az Amazon.

Hétfőn az NVIDIA az AI-őrületből eredő tőzsdei száguldás eredményeképp már értékesebbé vált, mint az Amazon. Ezzel ez lett a negyedik legértékesebb amerikai cég.

734,96 dolláros árfolyam mellett már 1,82 billió dollárt ért az NVIDIA, megelőzve az 1,81 billiós Amazont, és nem sokkal lemaradva az 1,87 billiós Alphabet mögött – összegezte az LSEG.

Az NVIDIA utoljára 2002-ben volt értékesebb az Amazonnál, akkor mindkettő 6 milliárd dollár alatti piaci értékkel rendelkezett.

Az Amazon a legutóbbi jelentése kapcsán tarolt a tőzsdén, az NVIDIA február 21-én teszi közzé a legújabb negyedéves jelentését. A várakozások igen magasak.

Hosszú ideje sokak tőzsdei kedvence az NVIDIA, mivel mindenki azt várja, hogy ez a cég domináns helyzetből szolgál ki minden tech céget, amely AI-technológiákon dolgozik. Utóbbi pedig nagy őrületet generált, amely egyelőre nem fullad ki, sőt, tovább gyorsul.

Az úgynevezett Magnificent Seven-csoporton belül az NVIDIA részvényei szárnyaltak a legjobban, az utóbbi 12 hónap alatt 223 százalékkal emelkedett az árfolyam. A Metánál 163 százalék a plusz. A Microsoft sem panaszkodhat, januárban a világ legértékesebb cégeként megelőzte piaci értékben az Apple-t.

Az NVIDIA egyébként új részleget nyit, amely kifejezetten AI-chipeket, egyedi AI-chipeket és felhős cégeknek szánt megoldásokat tervez majd. Állítólag egy 30 milliárd dolláros piacra törhetnek így be.

Azóta történt

Előzmények