A netes kalózok bűnözők, nem szabadságharcosok!


Jean Grenier

A svéd Kalózpárt bejutása az Európai Parlamentbe intő jel kell legyen az unió országainak kormányai számára, hogy erősíteni kell az audiovizuális kalózkodás elleni harcot – áll az európai digitálistartalom-szolgáltatók egyesülete (European Association for the Protection of Encrypted Works and Services – AEPOC) július 20-án kiadott állásfoglalásában, melyet legutóbbi közgyűlésükön fogalmaztak meg.

Az AEPOC nézőpontjából az intellektuális tulajdont és a szerzői jogokat megkérdőjelező, a szabadalmi védettségek megszüntetését követelő Kalózpárt térnyerése után meg kell nyomni a vészcsengőt. [A Piratpartiet programja valójában nem tartalmaz ilyen szélsőséges álláspontot, a szerzői jogi és szabadalmi rendszer felülvizsgálatát, törvénykezési refomot szeretnének elérni – a szerk.] Jean Grenier, a szervezet elnöke felszólította a nemzeti kormányokat és az Európai Bizottságot, hogy világosan fejtsék ki álláspontjukat a kalózkodással kapcsolatban.

A közlemény hivatkozik a görög példára, ahol az EU kalózellenes direktíváját úgy értelmezték, hogy az illegális tartalommegosztást (például a cardsharing tévés módszert) akár 12 év börtönnel is büntethetik: „A kalózkodás nem sport, hanem továbbra is lopás. A Kalózpárt bejutása az EP-be azt mutatja, hogy igen nagy a zavar a szavazók fejében e kérdést illetően. A tartalomiparnak és a politikai döntéshozóknak világosan meg kell alkotniuk kalózellenes álláspontjukat, mivel a gazdaságban mind nagyobb részesedést szereznek az internetes, illetve digitális szolgáltatások. Az internet nem lehet törvényen kívüli terület, ahol a bűnök bocsánatosak, legyen az lopás, hamisítás vagy gyermekek elleni erőszak. Különösen fontos, hogy ezt világossá tegyük a fiatalok számára, akik fogékonyak a Kalózpárt ábrándos üzenetére, mely azonban lényegében a bűnözést propagálja” – fejtette ki Jean Grenier.

Az AEPOC közleményét a magyar Hamisítás Elleni Nemzeti Testület is közzétette hírlevelében a múlt héten.

Azóta történt

Előzmények