A Vodafone is kipróbálja a mobiltévét

Az Antenna Hungária és a Vodafone Magyarország szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy együttműködnek a DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós szolgáltatások Magyarországi bevezetése technikai feltételeinek és üzleti modelljeinek kidolgozásában. A megállapodás szerint a két cég várhatóan idén ősszel közös felhasználói teszteket végez majd. A rivális T-Mobile és az Antenna Hungária áprilisban indította el közös mobiltévés kísérletét.

A földfelszíni digitális televíziózás egyik legígéretesebb új üzleti lehetősége a mobiltelefon-készülékekre nagyszámú, akár 15-20 élő televíziós csatornát sugárzó DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) technológia, amely a már több országban bevezetett DVB-T rendszerrel megegyező szabványra épül, annak mobilkörnyezethez való adaptációja. A műsorszóráson alapuló mobiltelevíziós szolgáltatásokban mind a műsorszóró cégek, mind a mobiltávközléssel foglalkozó társaságok igen komoly piaci lehetőséget látnak. Ennek tudható be, hogy az elmúlt két év során számos európai országban hoztak létre kísérleti DVB-H rendszert, és Olaszországban már a kereskedelmi szolgáltatás is megindult három szolgáltatónál, köztük a Vodafone olaszországi leányvállalatánál. A magyar Parlament a napokban fogadta el a műsorterjesztésről és a digitális átállás szabályairól szóló törvényt, amely értelmében a rendszer kiépítésére vonatkozó pályázatokat idén október 31-ig ki kell írni.

DVB-H vagy 3G/HSDPA?

A 3G mobilhálózatokon keresztül jelenleg ún. streaming technológiával továbbítják a videókat, ilyen tévéadások már ma is elérhetők a Vodafone live! szolgáltatásai között. A 3G hálózaton terjesztett tévéadások ugyanakkor a csatlakozók számától és az adott csatorna videominőségétől függően esetenként akadozhatnak, így a szolgáltatók gyakran a videók képminőségét igyekeznek úgy optimalizálni – például a felbontás vagy a frissítési frekvencia csökkentésével –, hogy egy időben a legtöbb előfizető élvezhesse az adott felvételt.

A DVB-H szabványon alapuló műsorsugárzás legfőbb előnye, hogy teljesen mindegy, hogy száz vagy tízezer előfizető nézi-e a sugárzott adást, a képminőség kifogástalan szinten tartható. E technológia széles körű kereskedelmi alkalmazása a műszaki szabványok véglegesítése és az üzleti modellek megszilárdulása után, várhatóan 2008 közepétől indulhat el.

Azóta történt

Előzmények