Véleményezhetők a digitális műsorszórásról szóló pályázatok

Hirdetés

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a honlapján nyilvános konzultációra bocsátotta a digitális átállást megalapozó, országos földfelszíni televíziós (DVB-T) és rádiós (T-DAB) műsorszórásról szóló pályázatok kiírási dokumentációját. A pályázatok nyertesei 12 évre szóló, egyszer 5 évvel meghosszabbítható üzemeltetési jogosultságot nyerhetnek majd el. Az NHH két pályázatot ír ki: az egyik öt digitális televízióműsor-szóró hálózat (multiplex), a másik pedig egy a VHF sávban működő digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetési jogosultságának megszerzésére vonatkozik.

A most konzultációra bocsátott tenderkiírás szerint a földfelszíni televíziós műsorszórásnak három multiplexen 2008-ban kell beindulnia, és e három multiplex közül a másodikon a nyertes pályázó mobiltévé-szolgáltatást (DVB-H) is nyújthat. A rádiós multiplexen szintén jövőre kell megkezdeni a műsorszórást. A pályáztatásra kerülő további két televíziós multiplexen a szolgáltatás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítása után indulhat be – az EU-tagországokban ennek legkésőbb 2011 végéig meg kell történnie. A televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát, a rádiósnak pedig a lakosság 85 százalékát kell elérnie.

A pályázattal kapcsolatos észrevételeket a szakhatósághoz e-mailben lehet eljuttatni – a televíziós pályázat esetében a dtv-tervezet@nhh.hu, a rádiós pályázat esetében pedig a dradio-tervezet@nhh.hu címekre –, legkésőbb szeptember 10-ig. Az NHH szeptember 3-án szóbeli konzultációt is tart.

A szakhatóságnak a végleges pályázatokat a konzultációt követően, legkésőbb október 31-ig kell megjelentetnie. Az eredményhirdetés 2008 elején várható, ezt követően indulhat el a digitális földfelszíni műsorszórás Magyarországon. Hazánknak egyébként összesen 8 televíziós és 3 rádiós multiplex áll rendelkezésére, a mostani pályázat után fennmaradó 3 televíziós és 2 rádiós multiplex hasznosításáról később döntenek.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények