Hirdetés

Egy lépéssel közelebb kerültünk a mobiltévé elindításához

Eredményes volt az Antenna Hungária és a T-Mobile 2007. április 1-jén indított közös, mobiltelevíziós kísérlete. A két társaság több hónapos, teljes körű technikai tesztjének célja annak igazolása, hogy a két társaság rendszerei képesek együttműködni és a kísérlet tapasztalataira alapozva DVB-H-vételre alkalmas mobilkészüléken televízióadás vételét tudják biztosítani.

A kísérlet során az Antenna Hungária az NHH és az ORTT engedélye alapján a négy közszolgálati csatorna műsorát sugározza – m1, m2, Duna Tv és Duna 2 Autonómia –, melyek az erre alkalmas telefonkészülékek segítségével a budapesti adó vételkörzetében vehetők. A teszteléshez a Sagem és a Samsung biztosítja a mobilokat, a fejállomási eszközöket a Thomson, a tartalomvédelmi rendszert pedig az Irdeto szállítja.

A két hónapja folyó teszt tapasztalatai kedvezőek – áll a két vállalat közleményében. A kísérletben értéknövelt szolgáltatásként megjelent az ESG (Electronic Service Guide, elektronikus szolgáltatási kalauz), amelyben lehetőség van a közvetített műsorokat ismertető szöveges információk továbbítására. A kisugárzott csatornák műsora jó minőségben fogható, e mellett olyan interaktív alkalmazások vehetők igénybe, mint az SMS-értesítések a műsorokról vagy a WAP-portálon keresztüli műsorcsomag-választás.

A két társaság megkezdte a tárgyalásokat a július végén záruló technikai teszt folytatásáról, az együttműködés további feltételeiről, az üzleti modell kialakításáról. A technikai tesztet a tervek szerint az ún. „friendly user” szakasz követheti, melynek során a felhasználói tapasztalatok összegyűjtésére és elemzésére kerül sor. Az európai országokban folytatott kísérletek tapasztalatai és iparági elemzések alapján mindkét társaság reméli, hogy a kereskedelmi szolgáltatás bevezetése Magyarországon is hamarosan lehetségessé válik.

Bár az Antenna Hungária és a T-Mobile is úgy véli, hogy a digitális mobiltelevíziózás bevezetése óriási lehetőséget rejt magában, a kereskedelmi elindításához számos feltételnek kell teljesülni. Ilyen a megfelelő tartalomkínálat, a nagy és megfizethető árú készülékválaszték, a szolgáltatást lehetővé tevő szabályozás és a kijelölt frekvencia. Az utóbbiak a jelenleg folyamatban lévő szabályozási folyamat részeként megoldhatók lesznek – áll a közleményben.

Azóta történt

Előzmények