A Microsoft nagy dobása: kezeket a számítógépre!

A Microsoft tegnap nyilvánosan is bemutatta korábban Milan kódnéven emlegetett, immár Surface névre keresztelt rendszerét, amely újszerű felhasználói interfészének köszönhetően számos érdekes lehetőséget teremt azt illetően, mit és főként hogyan tudunk bizonyos feladatokat számítógéppel elvégezni. A Surface érdeme igazából az, hogy elfedi a számítógép megszokott számítógép jellegét, vagyis olyan felületet bocsát rendelkezésre, mely a hétköznapi, valódi tárgyakkal történő manipulációhoz hasonló kezelésre ad módot.

A Surface esetében kiesik a kijelzőn látható tartalom és a beviteli eszközök (billentyűzet, egér, touchpad stb.) közötti absztrakciós lépés, ráadásul a 30 hüvelykes (DLP projektoros) megjelenítő az emberi kéz méretével és természetes mozgásaival összhangban álló, vagyis kellően nagy teret biztosít a kezeléshez. A felszínt infrakamerák figyelik, ami az érintésérzékeny kijelzőkre emlékeztető működést eredményez, azzal a fontos különbséggel, hogy itt nem csupán egy (vagy legfeljebb néhány) pont követhető egy időben – a Surface akár több tucat, egy vagy több felhasználóhoz tartozó pont egyidejű megfigyeléséből nyeri ki a szükséges vezérlőinformációkat. Sőt, akár tárgyak is rátehetők a felületre, melyek a munkakörnyezet aktív részévé válhatnak.

A Microsoft demóiban látható, hogy a kijelzőfelületen „szétszórt” fényképeket és videókat mennyire természetes mozdulatokkal lehet rendezgetni, átméretezésükhöz is csak két átellenes sarkukat kell széthúzni, összébbtolni. A rendszer egyik első használója, a T-Mobile USA olyan kioszkokat állít fel egyes üzleteiben, ahol a rádiós azonosítóchippel ellátott telefonokat elég csak rátenni a Surface-re, mely azonnal listázza jellemzőiket, és ha egy másik készüléket teszünk mellé, összehasonlítja a két telefon fő paramétereit. Hasonlóképp alakul a mobileszközök kezelésének egy újszerű módja is. A számítógéppel valamilyen (Wi-Fi, Bluetooth) vezeték nélküli kapcsolaton keresztül kommunikáló eszközt a felületre helyezve egy aktív terület nyílik meg, ezáltal úgy tűnik, mintha „drag and drop” módszerrel valóban egyből a PDA-ra, fényképezőgépre stb. húznánk a kívánt fájlokat, vagyis háttérbe szorul ennek egyébként teljesen szokványos technikai megoldása.

 

Azóta történt

Előzmények