Nem mondta senki, hogy fejleszd a szoftverünket!

Hirdetés


Jamie Cansdale londoni lakos kitalált valamit, hogy tökéletesítse, jobbá tegye a Microsoft egyik programját. Ma már bánhatja szegény…

Cansdale saját szórakozására kifejlesztett egy (aprócska) bővítményt a Microsoft Visual Studio nevű szoftveréhez. Tette mindezt teljesen legálisan, a TestDriven.NET segítségével, majd megoldását feltette a honlapra, s ezek után a Microsoft is megdicsérte munkáját, sőt annyira elégedettek voltak, hogy partneri rendszerük keretében (Most Valuable Professional) egy MVP-díjat is adtak neki.

Ám a barátság nem sokáig tartott. Cansdale 2005 decemberétől kezdve több e-mailt kapott Jason Webertől, a Microsoft munkatársától, aki azt kifogásolta, hogy a fejlesztés támogatja a Visual Studio Express kiadását (ami a Microsoft honlapjáról letölthető lebutított verzió), s licencsértéssel vádolta meg. Cansdale nem értette a történteket, mivel csak nyilvánosan hozzáférhető, az MSDN honlapján található API-kat használt, majd kérte Webert, hogy mondja meg pontosan, melyik szabálypontot is szegte meg.

Na, ekkor jött a java, elindult egy levelezés, melyben – Cansdale szerint – Weber minősíthetetlen, lekezelő hangnemet használt, így aztán a párbeszéd elmérgesedett. Cansdale érdemi választ nem kapott kérdésére, csak kioktatást és fenyegetést. Az MVP-díjas londoni informatikus azonban nem ijedt be, hanem ügyvédhez fordult, s ellenállt, amikor a szoftvermegoldás eltávolítását követelték tőle. A képet összetettebbé teszi, hogy Cansdale árusítja is fejlesztését, s így – mondják a Microsoftnál – komoly jogsértést követ el. Azzal is érvelnek a redmondiak, hogy az API nyilvános ugyan, de a munka során Cansdale megszegte a Visual Express felhasználási feltételeit. A vége az lett, hogy a Microsoft jogászai tegnapelőttig, június 6-án délután négy óráig adtak neki haladékot, hogy tüntesse el munkáját az internetről.

A Microsoftot védők azt mondják, nyilvánvaló a jogsértés, kereskedelmi környezetben be kell tartani a szabályokat, ha ez nem tetszik Cansdale-nek, akkor energiáit inkább a szabad szoftverek fejlesztésére áldozza. A Cansdale-pártiak viszont úgy vélik, hogy a Microsoft követett el hibát, amikor – az amúgy a cégnél ritkaságnak számító – ingyenes programot úgy alakították ki a fizetősből, hogy lehetőséget hagytak a továbbfejlesztésre, ugyanakkor a nagy hangon hirdetett közösségépítéssel és a támogatók, hívek megbecsülésének szándékával ellentétes eljárásuk, különösképpen a megszólalások hangneme.

Cansdale nem vette le a kiegészítést a netről. A Microsoft még nem nyilatkozott, egyelőre csak találgathatjuk, hogy az amerikaiak vajon indítanak-e pert a londoni informatikus ellen.

Azóta történt

Előzmények