Megváltozhat a HD-DVD másolásvédelme

Hirdetés


Az AACS LC (Advanced Access Content System Licensing Adminstrator) ipari csoport – akik a HD DVD és a Blu-ray lemezek másolásvédelmét (DRM) kezelik – tegnap bejelentette, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a filmstúdiókkal és a médiavállalatokkal, mely egyeztetéseknek célja, hogy megváltoztassák a jelenlegi rendszert, s a jövőben az ilyen adattárolókon vásárolt tartalmakról a fogyasztók másolatokat készíthessenek.

A jelenlegi állapot szerint, ha a tartalomgyártók is támogatják a javaslatot, a fogyasztók a lemezekről két másolatot készíthetnének: egy biztonságit és egyet az otthoni médiaszerver részére – nyilatkozta Michael Ayers, az AACS LC képviselője. Az AACS másolásvédelmét használó nagy cégekkel (többek között a Sony, az IBM, a Walt Disney Co., a Warner Bros. és a Microsoft) folytatott egyeztetéseken az AACS azzal a javaslattal állt elő, hogy a vásárló több legális másolatot készíthessen. Ayers elmondta, hogy év végére képesek olyan technológiát kínálni (ez lenne az AACS 1.0, mely lehetővé tenné a sokat vitatott, internetes autorizációt követelő mandatory managed copyMMC alkalmazását), mely korlátozza a készíthető másolatok számát. A BetaNews értesülései szerint az MMC gyakorlatát megváltoztatnák, a fogyasztó a vásárláskor dönthetne, s az alapáras, nem másolható termékhez képest az egy, két vagy három másolatot engedélyező lemezek néhány dollárral többe kerülnének az üzletekben. Az érintett nagyvállalatok – a technológiát illető megjegyzéseik mellett – kétségeiket fejezték ki, mivel úgy vélik, ha a fogyasztók mondjuk három példányt készítenek, akkor az egyiket kölcsönadhatják a szomszédnak, s ez, ha minimális szinten is, de kalózkodás.

Az AACS – mely jól láthatóan képtelen megbirkózni a hackerek újabb és újabb akcióival – viszont ragaszkodik a változtatáshoz, mivel véleményük szerint a menedzselhető másolásvédelemmel ellátott lemezek fellendítenék a keresletet is, s jó esélyt látnak egy ésszerű kompromisszum kialakítására még az idén.

Azóta történt

Előzmények