A Microsoft kolumbiai kalandja


Latin-Amerika rosszul áll az informatika területén, így van ezzel a kábítószer-készítés és -kereskedelem miatt elgyalázott állapotban lévő Kolumbia is. Feltehetően nem véletlen (egyéb körülmények tárgyalása később), hogy Bill Gates a Microsoft Dél-Amerikára irányuló akciója során épp ide látogatott el. A szoftvermogul bejelentette, hogy azokban az övezetekben, amelyeket már sikerült pacifikálni, többek között támogatást nyújtanak a könyvtári informatika fejlesztéséhez.

Gates bejelentése szerint vállalata három éven át egymillió dollárt folyósít annak érdekében, hogy kilenc informatikai oktatási központot hozzanak létre Gabriel García Marquez sokat szenvedett hazájában.

A helyi hagyományos öltözéket viselő Gates a kolumbiai elnökkel, Alvaro Uribével együtt tegnap tartott szabadtéri sajtótájékoztatót kolumbiai vezetők, miniszterek, tanárok és üzletemberek előtt. A most aláírt megállapodásokról Bill Gates és Uribe már tavaly ősszel tárgyaltak New Yorkban. Az együttműködés azért okozott némi meglepetést, mert Dél-Amerika országai (talán politikai megfontolásokból is) szinte mindannyian a Linux operációs rendszert támogatják, mind a magán-, mind az állami szektorban. A megépítendő oktatási központok helye még nem meghatározott – mindössze két városról (Valledupar és Cucuta) lehet tudni, hogy ott biztosan létesítenek ilyen intézményt.

Kolumbiában, ahol már évtizedek óta gyakorlatilag hadiállapot uralkodott, nagy gondot okoz a fegyverszünetek utáni leszerelés, hiszen több tízezer embernek kellene munkát adni. A kormányzat törekvése, hogy a fegyverüktől megfosztott harcosok megleljék helyüket, ám ez eddig igen kudarcos vállalkozás, mert a lefegyverzett emberek újra csatlakoznak a paramilitáris csoportokhoz. A Microsoft ebben is segíteni akarja a kormányt, ugyanis az egyik aláírt szerződés arra vonatkozik, hogy az amerikaiak egy olyan adatbázis-kezelőt adnak az államigazgatásnak, mellyel nyomon tudják követni a fegyveresek, illetve a menekültek sorsát.

A másik egyezmény szerint a Microsoft 15 ezer iskolai számítógép üzembe állításában segédkezik, ugyanis jelenleg Kolumbiában 40 diákra jut egy számítógép, s ezt a számot a kormány 25-re kívánja leszorítani. A szélessávú internet fejlesztése is cél, bár az igen alacsony 7 százalékos (háztartásonkénti) aránnyal Kolumbia listavezető Dél-Amerikában – de messze még az USA-ban tapasztalható 50 százalék.

Újságírói kérdésre Bill Gates elmondta, hogy az OLPC programja kiváló kezdeményezés, de csökkenteni kell a jelenlegi 150 dollár/gép árat, s emellett nem is a számítógépek megszerzése az igazán költséges Kolumbiában, hanem az internetkapcsolat, a szélessávú hálőzat kiépítése. A Microsoft segít ezt a rendszert megteremteni, hogy „megmutassunk valamennyit a lehetőségeinkből” – mondta Gates.

A kommentárok mindegyike kiemeli azt a már előbb említett tényt, hogy Latin-Amerika többi országa a Linux mellett tette le a voksát, s többségük nagy érdeklődést mutat Nicholas Negroponte százdolláros laptopja iránt – egyedül Kolumbia tárgyal a már Mexikóban is hasonló tevékenységet folytató Microsofttal.

Azóta történt

Előzmények