Hirdetés

Bill Gates a zenék másolását javasolja

Bill Gates, a Microsoft elnöke egy Seattle-ben tartott konferencián nagy visszhangot kiváltó beszédet tartott, melyben a jelenlegi digitális jogkezelési eljárásokat (a híres-hírhedt DRM-et, mely az egyes cégek saját szabványú titkosítási technológiáját jelzi) „óriási problémá”-nak nevezte, s azt javasolta, hogy a fogyasztók „vásároljanak egy CD-t és másolják fel a számítógépre”. Bill Gates szavai egy szekcióülésen hangzottak el, amelyen a legfontosabbnak számító bloggerek vettek részt, s ők adták közre a súlyos szavakat, melyek a most gyakorolt DRM gyakorlatának revíziójára szólítottak fel.

A jelenlegi használatos DRM-módszerek a gyakorlatban azt jelentik, hogy egy adott cégtől vásárolt zenét csak az adott cég lejátszóján lehet meghallgatni, de az érvényes törvényi szabályozások szerint ezeknek a védelmeknek a kikerülése a legtöbb országban illegálisnak számít, habár a vállalatok mintegy hallgatólagosan nem nyomoznak az ilyen tevékenység után, s nem indítanak eljárásokat emiatt, ha az illető nem kereskedelmi célokból teszi ezt.


Bill és a befolyásos bloggerek
Forrás: www.micropersuasion.com

Gates kijelentései azért is okozhattak meglepetést, mert a Microsoft új zenelejátszója, a Zune kifejlesztésekor egy új DRM-technológiát is kialakítottak. Meglehet, a Microsoft egyik legnagyobb vetélytársának, az Apple-nek szól mindez, hiszen az iTunes/iPod párossal az online zenei piacon szinte egyeduralkodó cég veszítene a legtöbbet, ha a DRM védelme nélküli zenék szabadon másolhatóak és lejátszhatóak lennének a különböző gyártók eszközein.

Bizonyos kiadók már próbálkoznak azzal, hogy titkosítás nélküli zenékkel kereskedjenek: ilyen például az EMI néhány kísérlete, s a szóbeszéd szerint az Amazon is DRM-védelem nélküli zenéket akar új online zeneboltjában kínálni.

Azóta történt

Előzmények