A gép legyőzte a sebészt

Nem törnek hatalomra a robotok a műtőben, viszont sokat segíthetnek a betegnek, miközben az orvos is pihenhet egy keveset.

Kísérleti robotsebész győzött az emberi orvosokkal szemben, derül ki a Science Translational Medicine magazinban megjelent tanulmányból. A Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) és a sebészek is azt a feladatot kapták, hogy egy lyukas vékonybelet foltozzanak meg, az eredmények pedig azt mutatják, hogy a robot egységesebb, kevésbé szivárgó munkát végzett.

A STAR fejlesztői is azt mondják, hogy még egy ideig biztosan nem váltják majd robotok az orvosokat, a kísérlet sokkal inkább azt bizonyítja, hogy a robotikát használni kell a kórházakban is, bizonyos feladatokat felügyelet mellett vagy közösen végezve a géppel.

Közös munka a robottal - klikk az animációért
Közös munka a robottal - klikk az animációért (forrás: Sheikh Zayed/ Institute for Pediatric Surgical Innovation) [+]

A kísérletek 40 százalékában emberek is közreműködtek a vékonybél összevarrásában (GIF), a maradék 60 százalékban viszont teljesen önállóan cselekedett a robot. A kutatók reményei szerint valós körülmények között, igazi műtétek során is hasznosnak bizonyul majd a megoldás, azaz egyre több feladatot végezhetnek majd a robotok, így a sebész sem fárad majd el annyira egy-egy operáció végére.


[+]

A fejlesztést vezető mérnök, Ryan Decker nem autonóm robotnak nevezi a STAR-t, hanem felügyelt, megosztott kontroll alatt álló segédeszköznek. "Bármi kritikus történik, a sebész ott lesz, hogy átvegye a munkát. Attól nem kell tartani, hogy elkényelmesednek és hagyják operálni a gépet, míg ők kimennek kávézni egyet" – nyilatkozta az IEEE Spectrumnak.

Azóta történt

Előzmények