Újra divatba jön a Haydu Brothers fejlesztése

Kevesen tudják, de a Nixie-csőben elvitathatatlan szerepe volt a magyaroknak is. A lyukkártyás gépek, felvonók egykori kijelzője új rajongókkal büszkélkedhet.

Az idősebb korosztály jó eséllyel találkozott Nixie-csöves feszültségmérővel, multimérővel, vagy akár lyukszalagos gépek kijelzőjeként, esetleg korabeli liftek emeletkijelzőjeként. Aztán szép lassan elmúlt felettük az idő, megjelentek az LCD- és LED kijelzők, a Nixie-cső pedig a múlt eszközévé vált.

Hirdetés

Talán sokan nem tudják, de ebben a technológiában is magyarok keze van: George és Zoltan Haydu (Haydu K. György és Haydu Zoltán), a második világháború borzalmai elől emigrált testvérpár fejlesztette ki, a saját maguk által 1936-ban alapított Haydu Brothers Laboratories neve alatt, végül 1954-ben technológiástul, emberestül a Burroghs Corp. vásárolta fel őket, és kezdte meg a tényleges sorozatgyártást.

A ködfénykisülés elvén működő Nixie-csőről azt gondolták, túl drága a hétköznapi felhasználásra, majd a kilencvenes években teljesen le is álltak a különleges, főleg számok kijelzésére használt csövek gyártásával.

Szerencsére a steampunk világ, illetve a nosztalgiavonat elérte a lassan feledésbe merülő kijelzőket, és többek között Dalibor Farný is úgy döntött, megpróbálkozik a gyártással saját maga is. Élete elmúlt öt évében egyre mélyebbre ásott, a napokban pedig a Discovery Channelt megszégyenítő alapossággal mutatja be, hogyan készül manufaktúrájában az ötvenéves technika.

Előzmények