A blog hatalma: egy bejegyzés növelte meg a Yahoo részvényeinek értékét

Pénteken a Yahoo részvényei 5,51 százalékos emelkedéssel zárták a napot, s ennek egy Microsoft-bejelentés, valamint az erre épített spekuláció volt az oka.

Kevin Johnson, a Microsoft platformokért és szolgáltatásokért felelős elnöke csütörtökön egy előadásában cége középtávú terveit vázolva többek között elmondta, hogy a vállalat feltett célja: a jelenlegi 10 százalékos részesedésüket három-öt éven belül 30-ra növelik az online keresők piacán, s – nyilvánvalóan a Google mellett – a két vezető piaci szereplő egyike a Microsoft lesz. E bejelentést kommentálta aztán Henry Blodget, a korábban a Wall Streeten dolgozó elemző a Huffington Post oldalán vezetett népszerű blogjában. Blodget kifejtette, hogy ha Johnson nem beszélt hülyeségeket, akkor a Microsoft a kívánt részesedést csak egy módon tudja elérni: ha felvásárolják a kisebbik vetélytársat, a Yahoot (a szeptemberi adatok szerint a Microsoft 9.2, a Yahoo 19, a Google pedig 67 százalékot birtokol a keresőpiacon). Blodget ezt a véleményét már egy nappal korábban, a Silicon Alley Insider üzleti blogban is elmondta: szerinte belső fejlesztéssel nem lehet elérni a kitűzött célt, csak felvásárlással. Ezek után következett be a Yahoo árfolyam-emelkedése a pénteki napon.

A Reuters tudósítója viszont már a 16-ai blogbejegyzés után beszámolt arról, hogy Henry Blodgetet, aki korábban a Merrill Lynch & Co. elemzője volt, korábbi munkaadója félrevezető, megtévesztő jelentések készítése miatt 164 millió dollárra perli jelenleg is. Ugyanakkor a szintén a Reuters által megkérdezett elemző, a Global Crown Capitalnak dolgozó Martin Pyykkonen logikusnak találja Blodget következtetését, s teljesen biztos abban, hogy a blogbejegyzések okozták az árfolyam-emelkedést.

Azóta történt

Előzmények