Elveszik a munkát? Lesz másik!

A Google anyavállalatának elnöke az MIT számítástechnikai és mesterséges intelligencia laborjában beszélt arról, hogy több munkahelyet teremt a negyedik ipari forradalom, mint amennyit elvesz.

Nem aggódik amiatt az Alphabet elnöke, hogy a robotok elveszik a munkát. Eric Schmidt szerint bár tényleg lesznek olyan munkakörök, melyeket a gépek hatékonyabban és olcsóbban el tudnak végezni az embereknél, a jelenleg szükségesnél több munkahelyet teremt a folyamat.

Hirdetés

Abban a legtöbb közgazdász és jövőkutató egyetért, hogy az automatizálás sok tradicionális munkát feleslegessé tesz, ezzel összefüggésben pedig rengeteg ember találhatja magát állás és remények nélkül. A PwC friss tanulmánya szerint a harmincas évek elejére az USA-ban a munkavállalók 38 százalékát érinti majd a kérdés, Németországban 35, az Egyesült Királyságban 30, Japánban 21 százalék feladatait veszik majd át a robotok és a mesterséges intelligencia.

A Világgazdasági Fórumon az hangzott el, hogy a negyedik ipari forradalom 2020-ra több mint 5 millió munkahelybe kerül majd. A Google anyavállalatának elnöke ennek ellenére bizakodó. Azt ő is elismerte, hogy ha például a teherszállításban az önvezető autók (kamionok) rendszeresítésre kerülnek, akkor jelentős számú ember bevételi forrása szűnik majd meg, azonban úgy véli, találni fognak nekik más feladatokat.

„Én azon az állásponton vagyok, hogy most még senki sem ismeri a választ, ebből a szempontból a mai helyzet sem más (mint a korábbi ipari forradalmak), és nem tagadom, a különböző munkaköröket nagyon különböző mértékben érinti a dologösszességében több munka lesz.”

Schmidt ezzel arra utal, hogy az embereket át kell képezni, hogy megállják helyüket az információ korának kihívásaival szemben, ám ez közel sem olyan egyszerű feladat. Sofőrből programozóvá válni – főleg azoknak, akik hosszú éveket, akár évtizedeket töltöttek a volán mögött – nem csak megterhelő, de erősen kétes kimenetelű is, ráadásul nem megy egyik percről a másikra. A felvevőiparnak is ki kell alakulnia, a munkavállalóknak is át kell állítani az agyukat és a hozzáállásukat. A közben eltelt időben pedig hatalmas szakadék alakulhat ki a jól kereső informatikusok és az újratervezésen fáradozó osztály között.

Azóta történt

Előzmények