Észreveszed, ha a hírt egy szoftver írta?

Ha valaki január 27-én elolvasta az AP hírügynökség rövid tudósítását az Apple első negyedévi üzleti eredményeiről, nem valószínű, hogy különösebben érdekesnek találta volna mint híradást: száraz pénzügyi beszámoló, meglehetősen egyszerű stílusban, nem túl bonyolult mondatokban megírva. Ám a hír végén, ahol a híradással kapcsolatos háttér-információkat szokták megadni, az alábbi megjegyzés olvasható: „A hírt az Automated Insights állította elő a Zack Invesments Research által szolgáltatott adatok alapján.”

Vagyis a hírt nem ember, hanem egy szoftver írta – ahogy a The Verge tegnap felhívta rá a figyelmet –, méghozzá percekkel az Apple hivatalos közleményének kiadása után. A lap azért tért ki erre, mivel tavaly ők is beszámoltak róla, hogy az AP félévvel ezelőtt állította üzembe az automatikus híríró rendszert, és azóta negyedévente háromezer, a szoftver által generált tudósítást adtak ki, illetve értékesítettek (és ez a szám a jövőben csak nőni fog).

Hirdetés

A szoftveres hírírás természetesen nem minden esetben oldható meg, de a pénzügyi jelentések épp olyanok, amelyek előállítása kiválóan gépesíthető: viszonylag szilárd és állandó sablonra épülnek, pontosan meghatározhatóak a változók, amelyeket csak a konkrét adatokkal kell kitölteni: gyakorlatilag a cégek által kiadott, táblázat formájú üzleti jelentéseket kell szöveges formába konvertálni, illetve a stílusban meghatározott paneleket kell beépíteni. Az ilyen hírek megírása unalmas és fárasztó, emellett időrabló is, ezért döntöttek a hírügynökségnél úgy, hogy egyrészt mentesítik ettől a munkatársakat, másrészt felgyorsítják a hírírást, hiszen a szoftver másodpercek alatt elkészít egy ilyen beszámolót.(Mindez igaz még minden olyan tudósításra, ami eredményeket tartalmaz, pl. sportösszefoglalókra is.)

Az AP az Automated Insights (AI) cég Wordsmith platformját használja, a negyedéves jelentések már tavaly óta ezzel készülnek. Az AI megoldását egyébként nagyon sok médiacég licenceli, hetente több millió ilyen híradás születik – a cég vezetője szerint rendszerük szükség esetén másodpercenként akár kétezer hírt is képes lenne legyártani.

A hírügynökségnél júliustól tesztüzemben működött a platform: csiszolták a sablonokat, javították a hibákat, mindenről visszajelzést küldtek az AI-nek, majd októbertől álltak át az emberi beavatkozás nélküli hírgyártásra. Jelen pillanatban a szoftver kevesebbet hibázik ezeknél a híreknél, mint korábban az újságírók.

Az AP képviselője azt nyilatkozta, hogy az új rendszer miatt senkit nem kellett elküldeniük, ugyanakkor tízszer annyi üzleti jelentést tudnak leadni negyedévente: korábban háromszáz cég eredményeiről tettek közzé hírt, most háromezeréről. De teljesen nem vették vissza az emberi felügyeletet: a fontosabb cégek esetében (120-at választottak ki) egy szerkesztő végignézi és finomítja, egyéb információkkal kiegészíti a szoftver generálta szöveget – az említett Apple-beszámolónál is így történt. Emellett tíz olyan cég is van, amelyeknél a jelentéseik részletessége miatt nem alkalmazzák az AI rendszerét.

Azóta történt

Előzmények