1983. január 1.

Richard DeLauer védelmi miniszter utasítását követve az ARPANET hivatalosan is átáll a Network Control Protocolról a Transmission Control Protocol/Internet Protocolra (TCP/IP), és ezzel gyakorlatilag létrejön az a hálózat, melyet később egyszerűen csak internetként emlegetnek.

ARPANET
[+]

ARPANET
[+]
GIF-videó, klikk! a képre

Azóta történt

  • 2003. január 25.

    Reggel fél hatkor (UTC) elindul útjára az SQL Slammer, más néven Sapphire féregvírus, mely addig ismeretlen sebességgel terjedt el az interneten: tíz perc alatt 75 ezer gépet fertőzött meg – ezek után nevezték el a 15 perc alatt az internet egészét bejáró, a sebezhető gépeket megfertőző vírusokat Warhol-férgeknek. A Microsoft SQL Server és és az MSDE 2000 hibáját kihasználó Sapphire drámai módon lassította le az internet forgalmát, és például az ATM-eket világszerte megbénította.

  • 1961. május 31.

    Az internet egyik atyjának tartott Leonard Kleinrock az MIT PhD-hallgatójaként benyújtja később történelmi jelentőségűnek bizonyult dolgozatát a csomagkapcsolt rendszerekről (Information Flow in Large Communication Nets). Döntő részben ennek az elméleti munkának köszönhető, hogy 1969-ben az UCLA – Kleinrock közreműködésével – létrehozta az első hálózati kapcsolatot egy központi és egy végfelhasználói gép között.

  • 2006. június 28.

    Az alaszkai szenátor, Ted Stevens, a kereskedelmi bizottság akkori elnöke e napon szerzett magának kétes értékű halhatatlanságot, amikor az internet semlegességéről szóló vitában kifejtette, hogy mi is az az internet. A „series of tubes” (csövek sorozata) netes mémmé vált, s azóta szimbolizálja az adott szakterülethez abszolút nem értő, ám hatalmát érvényesíteni kívánó korlátolt politikust.