2003. január 25.

Reggel fél hatkor (UTC) elindul útjára az SQL Slammer, más néven Sapphire féregvírus, mely addig ismeretlen sebességgel terjedt el az interneten: tíz perc alatt 75 ezer gépet fertőzött meg – ezek után nevezték el a 15 perc alatt az internet egészét bejáró, a sebezhető gépeket megfertőző vírusokat Warhol-férgeknek. A Microsoft SQL Server és és az MSDE 2000 hibáját kihasználó Sapphire drámai módon lassította le az internet forgalmát, és például az ATM-eket világszerte megbénította.

 

Sapphire
Fertőzöttség harminc perc után

Forrás: caida.org

Azóta történt

  • 1905. január 28.

    Az oszmán birodalom területén megszületett az örmény származású Luther George Simjian, az ATM feltalálója. Simijan 1920-ban telepedett le az USA-ban. Számtalan találmány fűződik a nevéhez (a súgógép, orvosi ultrahangos eszközök, a számára a jólétet meghozó repülésszimulátor stb.), de a legnagyobb hatásúnak talán a bankautomata nevezhető. A Bankmatic Automated Teller Machine-t 1939-ben helyezték üzembe, de akkor megbukott, mivel csak a prostituáltak és a szerencsejátékosok használták.

Előzmények

  • 1983. január 1.

    Richard DeLauer védelmi miniszter utasítását követve az ARPANET hivatalosan is átáll a Network Control Protocolról a Transmission Control Protocol/Internet Protocolra (TCP/IP), és ezzel gyakorlatilag létrejön az a hálózat, melyet később egyszerűen csak internetként emlegetnek.