1957. június 1.

A Kasio Tadao által Kasio Szeiszakudzso néven 1946-ban alapított tokiói vállalkozás új formában működik tovább: ekkortól a cég neve Casio Computer Co., Ltd. (Kasio Keiszanki Kabusiki-gaisa). A változtatást az indokolta, hogy ekkor dobták piacra az íróasztalnyi méretű, 140 kilós Casio 14-A-t, a világ első teljesen elektronikus számológépét.

 

Casio
Az alapító négy testvér 1957-ben: Tosio, Kadzuo, Tadao, Jukio

Casio
A Casio 14-A
Forrás: www.casio-calculator.com

  • Kapcsolódó cégek:
  • Casio

Azóta történt

  • 1695. december 30.

    Elhunyt Samuel Morland angol diplomata, kém, mérnök-fizikus és feltaláló. Több nagyszerű mechanikus gépet tervezett és épített, köztük Pascal ötlete nyomán egy olyat, amely ismételt összeadással már a szorzás elvégzését is lehetővé tette.

Előzmények

  • 1970. április 15.

    A japán Canon Business Machines bejelenti a Pocketronic nevű számológépét, melyet az egyik első „zsebszámológépnek” tartanak. Az elemekkel működő, 400 dollárba kerülő eszköz lelke a Texas Instruments által kifejlesztett három LSI integrált áramkör volt, a négy alapművelet eredményeit a mai kijelzők helyén jelenítette meg papírra nyomtatva.

  • 1972. február 1.

    A Hewlett-Packard piacra dobja a világ első tudományos zsebszámológépét. A billentyűinek számáról HP-35-nek keresztelt kalkulátor elsőként volt képes egyetlen gombnyomással logaritmust és trigonometrikus függvényeket számolni. A vállalat nem számított nagy érdeklődésre a „logarléc-helyettesítő” termék iránt, de már az első évben százezer darab kelt el belőle. A HP-35 programja mindössze 767 utasításból állt.

  • 1972. január 4.

    A Hewlett Packard bemutatja az első tudományos célú zsebszámológépet, a billentyűi száma után elnevezett, RPN beviteli móddal működő HP-35-öt. A kezdetben 395 dolláros áron kínált, később óriási sikernek bizonyult szerkezetet az IEEE besorolta a legfontosabb műszaki mérdfölkövek közé.