Hirdetés

1972. február 1.

A Hewlett-Packard piacra dobja a világ első tudományos zsebszámológépét. A billentyűinek számáról HP-35-nek keresztelt kalkulátor elsőként volt képes egyetlen gombnyomással logaritmust és trigonometrikus függvényeket számolni. A vállalat nem számított nagy érdeklődésre a „logarléc-helyettesítő” termék iránt, de már az első évben százezer darab kelt el belőle. A HP-35 programja mindössze 767 utasításból állt.


Korabeli hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • HP

Azóta történt

 • 1996. március 26.

  83 éves korában meghalt David Packard villamosmérnök, aki 1939-ben évfolyamtársával, William Hewlett-tel és 538 dollár alaptőkével megalapította a Hewlett-Packard Companyt. Azt, hogy a vállalat nevében melyikük neve kerüljön előre, pénzfeldobással döntötték el. A HP első pénzügyileg is sikeres terméke egy oszcillátor volt.

Előzmények

 • 1874. január 13.

  A Massachusetts állambeli Spriengfieldben élő C. G. Spalding megkapja a szabadalmi védettséget első összeadógépére. A könnyen kezelhető szerkezetet egészen az 1960-as évekig használták.

 • 1972. január 4.

  A Hewlett Packard bemutatja az első tudományos célú zsebszámológépet, a billentyűi száma után elnevezett, RPN beviteli móddal működő HP-35-öt. A kezdetben 395 dolláros áron kínált, később óriási sikernek bizonyult szerkezetet az IEEE besorolta a legfontosabb műszaki mérdfölkövek közé.

 • 34 év után újra kiadták Neumann utolsó munkáját

  Új fordításban jelent meg a magyar tudós utolsó előadásait tartalmazó A számítógép és az agy.