1970. április 15.

A japán Canon Business Machines bejelenti a Pocketronic nevű számológépét, melyet az egyik első „zsebszámológépnek” tartanak. Az elemekkel működő, 400 dollárba kerülő eszköz lelke a Texas Instruments által kifejlesztett három LSI integrált áramkör volt, a négy alapművelet eredményeit a mai kijelzők helyén jelenítette meg papírra nyomtatva.

 

Pocketronic
Forrás: oldcalculatormuseum.com

Pocketronic
Forrás: oldcalculatormuseum.com

 

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

  • 1895. május 7.

    Otto Steiger svájci mérnök megkapja a szabadalmi védettséget a Millionär nevű számológépére. A szerkezet igazi újdonsága az volt, hogy nem összeadásokat végzett, hanem egyetlen mozdulattal képes volt szorzásokat végrehajtani. A több mint félmázsás gép megbízhatónak bizonyult, negyven év alatt közel ötezer darabot adtak el belőle.

  • 1957. június 1.

    A Kasio Tadao által Kasio Szeiszakudzso néven 1946-ban alapított tokiói vállalkozás új formában működik tovább: ekkortól a cég neve Casio Computer Co., Ltd. (Kasio Keiszanki Kabusiki-gaisa). A változtatást az indokolta, hogy ekkor dobták piacra az íróasztalnyi méretű, 140 kilós Casio 14-A-t, a világ első teljesen elektronikus számológépét.