1882. április 18.

Az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Lembergben (ma: Lviv, Ukrajna) megszületett Julius Edgar Lilienfeld természettudományos polihisztor, aki Németországban lett tudós, ám a politikai viszonyok miatt emigrálni kényszerült az USA-ba. Számtalan nagy jelentőségű szabadalmat jegyzett, de igazából arról ismert, hogy elsőként vázolta fel a térvezérlésű tranzisztor tervét, ám mivel ezt sosem publikálta, nem őt tartják a tranzisztor feltalálójának.

Azóta történt

  • 1908. május 23.

    Megszületett John Bardeen amerikai fizikus és villamosmérnök, aki a Bell Laboratórium munkatársaként Walter Brattainnel és William Shockley-val közösen 1947-ben megépíti a tranzisztort, a későbbi integrált áramkörök alapelemét, amely forradalmasította az elektronikát és a számítástechnikát. A felfedezésért a trió 1956-ban Nobel-díjat kapott. Az elismerésből Bardeen még egyet begyűjtött, 1972-ben a szupravezetés elméletének kidolgozásáért.

  • 1950. október 3.

    Az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala elfogadja a John Bardeen, Walter Brattain és William Shockley által benyújtott kérelmet, melyben a tranzisztor szabadalmát kívánták levédetni. Az elektronikai ipart forradalmasító eszközt a kutatók már két évvel korábban sikerrel tesztelték.

Előzmények

  • 1955. március 14.

    A Bell Laboratories bejelenti, hogy elkészült a TRADIC (TRansistorized Airborne DIgital Computer), a világ első teljesen tranzisztorizált számítógépe. A 800 tranzisztort tartalmazó és mindössze 100 wattot fogyasztó gépet az amerikai légierő számára építették, amelynek a korabeli elektroncsöves komputereknél könnyebb, repülőkre is telepíthető rendszerekre volt szüksége. A TRADIC másodpercenként egymillió logikai műveletet tudott végrehajtani.

  • 1910. február 13.

    E napon született Londonban William Shockley, „az ember, aki elhozta a szilíciumot a Szilícium-völgybe.” John Bardeen és Walter Brattain a Bell Laboratóriumban az ő vezetése alatt készítették el az első tranzisztort. Munkájukat Shockley – akinek élete utolsó szakaszát beárnyékolta az eugenikához való vonzódása – a rétegtranzisztor megtervezésével egészítette ki 1951-ben.

  • 1930. január 28.

    Az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Ilyvóban (ma Lviv, Ukrajna) született, de ekkor már az Egyesült Államokban élő Julius Edgar Lilienfeld szabadalmaztatja az első félvezető-alapú erősítőt. Ezt az eszközt ma térvezérlésű tranzisztornak hívnánk. Ma azért nem őt tartják a tranzisztor feltalálójának, mert felfedezését sosem publikálta, ezért azt nem ismerték meg a kortársak, és arra sincs bizonyíték, hogy az általa leírt eszköz működő prototípusát elkészítette volna.