Hirdetés

1908. május 23.

Megszületett John Bardeen amerikai fizikus és villamosmérnök, aki a Bell Laboratórium munkatársaként Walter Brattainnel és William Shockley-val közösen 1947-ben megépíti a tranzisztort, a későbbi integrált áramkörök alapelemét, amely forradalmasította az elektronikát és a számítástechnikát. A felfedezésért a trió 1956-ban Nobel-díjat kapott. Az elismerésből Bardeen még egyet begyűjtött, 1972-ben a szupravezetés elméletének kidolgozásáért.

Hirdetés

John Bardeen
John Bardeen

A tranzisztor felfedezői
A tranzisztor felfedezői: Shockley (ülve), Bardeen és Brattain


Az első tranzisztor

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:

Előzmények

 • 1961. április 25.

  Robert Noyce fizikus megkapja a szabadalmat a szilíciumalapú integrált áramkörre. A legenda szerint a „Szilícium-völgy atyja” az 1950-es évek végén jegyezte fel a felfedezést füzetébe, de azon nyomban el is feledkezett róla. Ezért a hasonló ötlettel előálló Jack Kilby néhány hónappal előbb szabadalmaztatta a találmányt, ami később évekig tartó jogi huzavonához vezetett. Ma úgy tartják, hogy Kilbyé az elsőség, de Noyce talált arra megoldást, hogy miként lehet az IC-ket sorozatban gyártani.

 • 1882. április 18.

  Az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Lembergben (ma: Lviv, Ukrajna) megszületett Julius Edgar Lilienfeld természettudományos polihisztor, aki Németországban lett tudós, ám a politikai viszonyok miatt emigrálni kényszerült az USA-ba. Számtalan nagy jelentőségű szabadalmat jegyzett, de igazából arról ismert, hogy elsőként vázolta fel a térvezérlésű tranzisztor tervét, ám mivel ezt sosem publikálta, nem őt tartják a tranzisztor feltalálójának.

 • 1959. február 6.

  Jack Kilby szabadalmi kérelmet nyújt be az integrált áramkörre. A Texas Instrumentshez frissen igazolt fizikus 1958 nyarán vázolta fel az IC terveit jegyzetfüzetébe, majd készítette el kézzel egy nagyjából fél gemkapocsnyi méretű germániumlapkán a csupán néhány tranzisztort és ellenállást tartalmazó első áramkört, melyet szeptemberben mutattak be a nagyközönségnek.

 • 1930. január 28.

  Az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Ilyvóban (ma Lviv, Ukrajna) született, de ekkor már az Egyesült Államokban élő Julius Edgar Lilienfeld szabadalmaztatja az első félvezető-alapú erősítőt. Ezt az eszközt ma térvezérlésű tranzisztornak hívnánk. Ma azért nem őt tartják a tranzisztor feltalálójának, mert felfedezését sosem publikálta, ezért azt nem ismerték meg a kortársak, és arra sincs bizonyíték, hogy az általa leírt eszköz működő prototípusát elkészítette volna.