1955. március 14.

A Bell Laboratories bejelenti, hogy elkészült a TRADIC (TRansistorized Airborne DIgital Computer), a világ első teljesen tranzisztorizált számítógépe. A 800 tranzisztort tartalmazó és mindössze 100 wattot fogyasztó gépet az amerikai légierő számára építették, amelynek a korabeli elektroncsöves komputereknél könnyebb, repülőkre is telepíthető rendszerekre volt szüksége. A TRADIC másodpercenként egymillió logikai műveletet tudott végrehajtani.


A TRADIC és két építője, J. H. Felker és J. R. Harris


A tranzisztort nyolc évvel korábban fejlesztették ki, szintén a Bell Labsnál. A képen a feltalálók: William Shockley (ülve), John Bardeen és Walter Brattain

Azóta történt

  • 1882. április 18.

    Az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Lembergben (ma: Lviv, Ukrajna) megszületett Julius Edgar Lilienfeld természettudományos polihisztor, aki Németországban lett tudós, ám a politikai viszonyok miatt emigrálni kényszerült az USA-ba. Számtalan nagy jelentőségű szabadalmat jegyzett, de igazából arról ismert, hogy elsőként vázolta fel a térvezérlésű tranzisztor tervét, ám mivel ezt sosem publikálta, nem őt tartják a tranzisztor feltalálójának.

  • 1935. augusztus 16.

    A John Logie Bard és Robert Bosch által 1929-ben Berlinben alapított televíziós vállalkozás, a Fernseh AG egy szakkiállításon bemutat egy olyan készüléket, mely képes volt folyamatosan képeket rögzíteni a képcsőhöz kapcsolva. Ez a fejlesztés később süllyesztőbe került a cégnél.

  • 1950. október 3.

    Az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala elfogadja a John Bardeen, Walter Brattain és William Shockley által benyújtott kérelmet, melyben a tranzisztor szabadalmát kívánták levédetni. Az elektronikai ipart forradalmasító eszközt a kutatók már két évvel korábban sikerrel tesztelték.

Előzmények