150 ezer dollár büntetés dalonként

Mind komolyabbra fordul az allofmp3.com ügye, mióta az Egyesült Államok kormányzata és Putyin elnök adminisztrációja megállapodott a szolgáltatás korlátozásáról, jelenlegi formájának felszámolásáról. A nagyhatalmú nyugati médiaszövetség, a RIAA – mely többek között az EMI, a Sony BMG, a Universal Music és a Warner Music érdekeit is képviseli – az oldalról 2006 júniusa és októbere között letöltött 11 millió dal mindegyike után 150 ezer dollár kártérítést követel. Így a végösszeg: 1,65 billió dollár (1 650 000 000 000) lenne!

Elég valószínűnek tűnik, hogy egy ekkora összeg behajtása az abszolút lehetetlenség kategóriájába tartozik; a vád és a bejelentés az orosz szájt ellen folytatott hajtóvadászat egy újabb, hatásvadász, nyomásgyakorló eleme. S ezt most már a nyugati kiadóvállalatok, a politikai megegyezéssel a hátuk mögött, nyugodt szívvel megtehetik.

A kérdés az, hogy a fenyegetőnek szánt üzenet hatása nem fog-e majd a visszájára fordulni, ugyanis az oldal Európában és Amerikában is az internetes szabadság egyik mártírjává kezd válni az utóbbi időben – pedig jogilag valószínűleg igencsak sárosak ők is az ügyben. A skandináv szolgáltatók sorozatos letiltó intézkedései után valóságos mozgalom alakult ki az oroszok mellett az ügy kapcsán. A támogatók többsége jogtalannak (vagy legalábbis jogilag tisztázatlannak) és erőszakoltnak ítéli az orosz oldal ellen folytatott kampányt, melyet ráadásul színez az erőszakos nyugati vállalat kontra kiszolgáltatott keleti társadalom toposza, így a zeneletöltő oldal elleni – meglehet, nem megalapozatlanul – felhozott vádak ellen ideológiai alapon lépnek fel.

Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy a határozatlansággal semmiképpen nem illethető Putyin elnök eddig nem tett – az orosz-amerikai kontraktus aláírása óta sem – semmit az oldal felszámolása érdekében, pedig – a nyugatiak szerint – az ország WTO-tagsága függhet ettől.

Azóta történt

Előzmények