Az EMI lemond a másolásvédelemről?


Hajlanak?

Steve Jobs nagy visszhangot kiváltó nyílt levelére – melyben az online kínált zenék másolásvédelmének megszüntetését javasolja a kiadóknak – lassanként maguk az érintettek, a nagy zenei vállalatok is reagálnak.

A Reuters bizalmas forrásokból úgy értesült, hogy az egyik óriás zenekiadó, az EMI hajlik a Jobs által javasolt megoldásra, s úgy tervezik, hogy az általuk birtokolt zenéket másolásvédelem nélküli mp3-as formátumban fogják az online boltokban kínálni. Hivatalos megerősítés még nincs, a Reuters tudósítója a tervezett váltás módjáról többféle változatot is hallott forrásaitól. Egyikük szerint az EMI előleget fog kérni a viszonteladóktól, ha védelem nélkül árulják a zenéket, más források szerint viszont a kiadó a Snocappal, a Napster alapítójának, Shawn Fanningnak a cégével tárgyal arról, hogy az EMI zenéit mp3-as formátumban a MySpace közösségi oldalon letölthetővé tegyék.

Az EMI szóvivője egyik értesülést sem kívánta kommentálni, és a Snocap képviselője is csak annyit jegyzett meg, hogy az EMI és a Snocap jó viszonyban vannak, s gyakran folytatnak szakmai megbeszéléseket.

Habár az EMI szóvivője nem tért ki rá, ismert, hogy a kiadó már kísérletezett mp3-as formátumú zenék letölthető tételével (például Norah Jones és Lily Allen számai voltak így elérhetők), s a hírek szerint kedvező tapasztalatokat szereztek. Az EMI már korábban is többször hangsúlyozta: súlyos problémának látják azt a helyzetet, hogy a másolásvédelmi szoftverek miatt az online megvásárolt zenék nem játszhatók le az összes zenehallgatásra alkalmas eszközön, s feltett szándékuk megoldást találni erre gondra.

Megszólalt az ügyben a Warner Music elnöke, Edgar Bronfman Jr. is, ő viszont úgy véli, teljességgel elképzelhetetlen a másolásvédelem (az úgynevezett DRM) megszüntetése. Véleménye szerint az interoperatibilitás megteremtése valóban elérendő cél, ám ez csakis a DRM megtartása mellett mehet végbe, s nem tartja elképzelhetetlennek a digitális jogkezelés egységesítést, mert ezzel megoldódnának az ilyen természtű problémák.

Azóta történt

Előzmények