Színes Plútó, olcsó Gear VR és óriástévé

Színes fotók a Plútóról, Office 2016, leállások

Erősen indult a hét, pedig az AVG nem csinált mást, mint egyértelműbbé tette az adatvédelmi szabályzatát. Mégis sokan felháborodtak, mikor kiderült, hogy a keresési előzményeket és a böngészési adatokat is értékesítheti az ingyenes vírusvédelmet kínáló vállalat. Voltak, akik egyenesen arra buzdítottak, hogy azonnal töröljék a felhasználók gépeikről az AVG antivírus szoftvereit.

A rendíthetetlennek gondolt Apple rendszerébe is hiba csúszott, egészen pontosan az történt, hogy a (főleg kínai) fejlesztők úgy gondolták, felesleges az eredeti forrásból letölteniük az Xcode fejlesztői eszközt, inkább harmadik féltől származó szervereket használnak. Pechjükre azonban fertőzött fájlokhoz jutottak, így az App Store-ba is malware-t tartalmazó programok kerültek. Az első becslések szerint legalább negyven alkalmazásba került bele a rosszindulatú kód, de a FireEye jelentése szerint két nagyságrenddel több, mintegy négyezer szoftver érintett.

Eközben a Zerodium bejelentette, hogy elindították a világ eddigi legnagyobb díjazásával járó hackelési versenyét, amiben egymillió dollárt adnak annak, akik képesek exploitot vagy jailbreaket írni az iOS 9-re.

Hétfőn a Skype is tetszhalott állapotba került, ami sokmillió felhasználót érintett kellemetlenül. Aki belépve maradt, az nem tudott hívásokat kezdeményezni. Aztán a hibát orvosolták, a Microsoft pedig ha szűkszavúan is, de tájékoztatást adott ki a probléma okáról. Akadozott egy pár órát a Facebook szolgáltatása is, csak hogy ők se maradjanak ki a sorból.


[+]

A NASA a lenyűgöző fekete-fehér képek után végre színeseket is közzétett, ezek között akad 67,5 megás gigantikus darab is. Bár a fotók némileg manipuláltak (az infravörös tartományt is láthatóvá teszik), nagyon látványosak.

A Volvo szerint a robotokra egyre nagyobb szükség lesz, jövő nyáron el is kezdik tesztelni a különböző egyetemekkel közösen fejlesztett kukagyűjtő gépeiket, amelyek elveszik a szemétgyűjtők munkáját.

A Michigan Egyetem diákjai arra a problémára igyekeztek választ adni, hogy sokan nem érzik magukat biztonságban éjszaka hazafelé sétálva. Olyan alkalmazást fejlesztettek, amivel virtuálisan elkísérhetjük barátainkat az úton.

Gazdát cserélt a 4chan, négy év múlva pedig érkezhet az Apple autója. Akik szeretnének megismerkedni a robotikával, és ehhez valamilyen egyszerű, de mégis izgalmas utat választanának, támogathatják a Dexter Industries legújabb projektjét, így havonta új alkatrészekhez jutva kerülhetnek közelebb a kódoláshoz és a robotok építéséhez.

Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség közleménye szerint négyezer mérnöki pozíció vár gazdára hazánkban, a frissen megjelent Microsoft Office 2016-nak azonban nem csak ők vehetik hasznát, hiszen számos hasznos újítást tartalmaz.

Újra hódít az áldozatokat átverő trükk, amiben az elkövetők nyereményről beszélnek, de igazából csak kisebb összegeket próbálnak kicsikarni a hiszékenyekből. Apropó, hiszékenység: az amerikai kormány beismerte, hogy jóval több adatot loptak el tőlük tavaly decemberben (ezt egyébként idén áprilisban vették észre), mint amennyit korábban bevallottak. Konkrétan 5,6 millió ujjlenyomatot, illetve 21,5 millió ember személyes adatait.

Ma este, a Kutatók Éjszakáján az ország több pontján várják az érdeklődőket ezernyi programmal, előadással és látványossággal, ezek közül az egyik legizgalmasabb a németek által használt titkosítóberendezés, az Enigma, amit ma Szegeden tekinthet meg a nagyérdemű. Budapesten (a Bécsi út 96/b címen) az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai karán pedig a Mobilarena és a PROHARDVER stábjával találkozhattak olvasóink, ahol a Samsung Gear VR és az Oculus Rift is kipróbálható volt.

Abu85, -szp-