Egy helyre kerülnek a klasszikus videójátékok

Habár az Internet Archive nonprofit projektet a legtöbben talán csak úgy ismerik, mint olyan helyet, ahol megőrzik a régi weboldalakat, a kezdeményezés keretében valójában sokkal szélesebb körű tevékenységet folytatnak, ugyanis mindenféle digitálisan rögzített tartalom megőrzésére és nyilvánossá tételére vállalkoztak: a weboldalak mellett képek, mozgóképek, zenék, könyvek, szoftverek stb. kerülnek az archívumba.

Hirdetés

A már csak petabájtokban mérhető adatbázis karácsonykor egy újabb elemmel bővült, mellyel nagy örömöt szerezhetnek a retró játékok kedvelőinek: elérhetővé vált az 1970-es, 1980-as évek klasszikus videójátékainak gyűjteménye (Console Living Room), ahol az eredeti konzolok alapján csoportosították a böngészőben játszhatóra átalakított játékokat.

pacman

A böngészős emuláció egyáltalán nem új dolog, hiszen hatalmas rajongótábora van a régi programoknak, viszont az Internet Archive most egyrészt rendszerezi a régi játékokat, másrészt ebben az esetben is felvállalták a megőrzés és a nyilvánossá tétel feladatát.

A most elérhető gyűjtemény még csak a kezdet, nemsokára jelentős mértékben fogják bővíteni, egyelőre öt konzol játékait szedték össze: az Atari 2600, az Atari 7800 ProSystem, a ColecoVision, a Magnavox Odyssey és az Astrocade. Jelen pillanatban még nincs hang a játékokhoz, de a fejlesztők ígérik, hogy hamarosan az is meglesz.

És ami az Internet Archive kezdeményezésében még fontos: míg korábban az emulációk egyes eseteiben nem volt jogtiszta a használat (még ha a gyártók csak a legritkább esetben léptek is fel ellene), itt már teljes mértékben az.

Azóta történt

Előzmények

  • Hamarosan nyit a szegedi retro számítógép-kiállítás

    Idén negyedik alkalommal várják két napig azokat, akik az elmúlt évtizedek informatikai eszközeinek rajongói.