Mentsük, ami menthető!

Új technológiák az adatmentésben

A folyamatos informatikai újítások a mentési eljárásokban is alapvető változást hoztak. A BakBone fejlesztői úttörő szerepet játszottak az utóbbi évek robbanásszerű kapacitás- és ár/tejlesítmény-növekedésének következményeként megjelent merevlemez-alapú mentési megoldások kifejlesztésében, melyek egyrészt jelentős sebességnövekedést, másrészt magas szabadsági fokot biztosítanak a rendszergazdák számára.

A NetVault alkalmazásával adott fájlrendszeren létrehozható egy úgynevezett VTL könyvtár (Virtual Tape Library), mely szabadon konfigurálható a meghajtók és szlotok számát tekintve, így használata teljesen megegyezik egy hagyományos szalagos mentőkönyvtár paramétereivel. A VTL és a merevlemez kombinációjának segítségével egy olyan mentőeszközt kapunk, melynek sebessége már a mai többszáz gigabájtos kihívásokkal is időben megbirkózik. Több szerver mentése esetén lehetőség van megosztott VTL használata is (Shared Virtual Tape Library). Természetesen lehetséges a diszken lévő mentéseket hagyománytisztelő módon szalagra írni, de ez a művelet ebben az esetben csak a mentőszervert terheli.

Mentéskonszolidáció, titkosítás és kezelői felület

Mentések időzítése esetén tipikusnak mondható a heti egyszeri teljes és a napi inkrementális mentés alkalmazása, mely megfelelő védelmet és erőforrás-használatot biztosít. A rendszer hátulütője, hogy a sokadik inkrementális mentésből való visszatöltés már meglehetősen nyakatekert és lassú – ennek kiköszöbölésére a BakBone fejlesztő újabb módszerek keresésébe fogtak. A megoldást a NetVault beépített mentéskonszolidációja jelenti, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy a rendszerekről készült inkrementális mentést a mentőszerver éjjelente összefésüli a teljes mentéssel, így mindig egy kvázi teljes napi mentés vár minket ugrásra készen.

A bizalmas adatok hálózati forgalomra küldése felvet bizonyos hálózatbiztonsági kérdéseket. A NetVault erre a veszélyforrásra is ügyel, egy opcionális plugin segítségével a kliensgép a mentésre szánt adatokat 128 bites titkosítással bocsátja útjára.

A NetVault telepítése az átgondolt felépítésnek köszönhetően egyszerűen, probléma nélkül zajlik. Az adminisztrátort a rendszerrel a konfigurátor kapcsolja össze. Kezelői felülete az adatmentéshez nem szokott szemnek sem okozhat fejfájást, a gyors kezelést pedig könnyen érthető használati útmutató támogatja. Komolyabb mentési ismeret nélkül, utánaolvasással együtt egy óra alatt be lehet konfigurálni, gyakorlattal pedig percek kérdése. Ha bármilyen probléma merülne fel, érdemes első körben mindig a NetVault naplójába pillantani. Ha már tudjuk az okot, az elhárítása sem okozhat gondot.

Összességében elmondható, hogy a BakBone-nak valóban kiforrott, naprakész megoldásokat kínáló, könnyen használható és főképp univerzális adatmentő szoftvert sikerült kifejlesztenie a NetVaulttal. A programról bővebb információt és 45 napos próbaverziót a gyártó hazai honlapján találunk.

Samarjai Zsolt, Seres Gábor

(x)

Azóta történt

  • Az adat mindig drága

    Bemutatjuk a bőséges lehetőségeket kínáló Acronis True Image 10 Home adatmentő szoftvert.

Előzmények