Mentsük, ami menthető!

Hirdetés

Egy átfogó szemlélet gyümölcse

Vállalati környezetben sajnos mindennapos eset, ha egy-egy merevlemez – rendszerint 1-2 hónappal a garancia lejárta után – az örök puffertárak mezejére távozik. A mechanikai megoldások és a növekvő adatsűrűség nem mindig tud lépést tartani a növekvő igénybevétellel. Ma már az sem rendkívüli, ha a cég élvonalbeli vírusvédelme ellenére féreg rágja kritikus adatainkat. Esetleg annyira túlterheltek a rendszergazdák, hogy egy új alkalmazás bevezetésekor nincs idő mindenre kiterjedően tesztelni azt éles használat előtt, így konfliktus lép fel az alkalmazás és a vállalati környezetünk között. Mindhárom esetben jól jöhet, ha értékes adataink mentve vannak.

Az amerikai BakBone cég fejlesztőcsapata már több mint 5 éve dolgozik egy alapjaitól kezdve korszerű, komplett adatmentési alternatíván. A NetVault névre keresztelt megoldás minőségét jól példázza, hogy mások mellett a Yahoo! is ezt választotta az adatmentés biztosítására.

A NetVault fejlesztésekor alapvetően a nagyvállalati környezet mentésére fókuszáltak, melyekben jellemzően SAN és NAS rendszereket használnak. Mindazonáltal, felmérve a további piaci lehetőségeket, igyekeztek a minőség és a funkcionalitás megőrzése mellett a kisvállalati igényekre is átültetni kiforrott megoldást, különös tekintettel a kis költségű Linux-alapú rendszerek népszerűségére. Itt érdemes megemlíteni, hogy a termék 7.1-es verziója óta támogatja a Mac OS-alapú mentéseket is, a jelenlegi legújabb, 7.3-as verzió pedig már fürtözött és 64 bites rendszerek védelméről is képes gondoskodni.

Moduláris felépítés – diszkalapú mentés

Amikor adatmentő alkalmazás fejlesztésébe fog egy gyártó, tisztában kell lennie azzal az alapvető problémával, hogy a végfelhasználó cégek informatikai rendszerei nem statikus egységet, hanem egy folyamatosan változó, időben fejlődő közeget képeznek, melyek rendkívül megnehezíthetik egy mentőrendszer tervezését és működését. Előfordulhat például, hogy egy Windows-alapú rendszerhez a vállalat a kor divatjának megfelelően egy Linux-alapú levelezőrendszert illeszt, melyekhez néhány Machintos is csatlakozik, és ezek mind olyan fájlokat használnak, melyek mentése kritikus, de folyamatosan használatban van. Ez felveti a mentőrendszer rugalmasságának kérdését.

A NetVault fejlesztői az ilyen változatos környezetek problematikáját a kezdetektől szem előtt tartva alakították ki jelenlegi rendszerüket, mely mára az összes napjainkban használt operációs rendszert (Unix, Linux 32/64bit, Windows 32/64bit, FreeBSD, NetWare, Mac OS), valamint az azokhoz tartozó összes népszerű szervert kezeli, így biztosítva a megfelelő szabadságot az eszközök, platformok kiválasztásánál. A megoldás rugalmasságát a komponenseknek megfelelő pluginek nyújtják.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Az adat mindig drága

    Bemutatjuk a bőséges lehetőségeket kínáló Acronis True Image 10 Home adatmentő szoftvert.

Előzmények