Hardverdiagnosztizáló szoftverek bemutatója II.

Előszó

A legutóbbi cikkben öt kiváló és népszerű hardveranalizáló alkalmazást mutattunk be. Külön öröm volt a két hazai fejlesztésű termék ismertetése (AIDA64 és Hard Disk Sentinel), melyek egymást is remekül kiegészítik, és működésük tökéletesen összehangolható. Segítségükkel maradéktalanul kinyerhetjük az összes létező, hardverre vonatkozó információt, a hőmérséklettől és a ventilátorok fordulatszámának kijelzésétől, a gyártási számokon át, az SSD-k és HDD-k várható élettartamáig.  Ráadásul ez a két szoftver tud magyarul is és az utóbbi életre szóló licencével igazán jó vétel.  Ugyanakkor a múltkori csomagban az a közös, hogy elsődlegesen mindegyik kereskedelmi szoftvernek számít. Talán a legkevésbé a Speccy és az Ashampoo szoftverek lógnak ki, mert előbbinek az alapváltozata ingyenes, de létezik egy Professional is, ami már nem az, utóbbit pedig sűrűn promóciózzák és olyankor akár ingyen is meg lehet szerezni. De alapvetően arról van szó, hogy vagy nem freeware, vagy ha használható is ingyen, akkor is csak korlátozott módon. Nyilván sokan vannak olyanok, akik ingyenes, ám nagy tudású szoftvereket szeretnének használni. Nézzük meg tehát, miket érdemes még kipróbálni.

Pár szó a teszthardverről: ASUS VivoTab TF810C

A korábbi tesztekben rendszerint asztali PC-ken mutattam be az egyes szoftvereket, azonban most másképp lesz. Az ASUS VivoTab TF810C alapvetően három részből áll: egy kijelzőből, egy billentyűzetből és egy tollból. A mi szempontunkból az első kettőnek van releváns szerepe. A billentyűzet és a kijelző egymástól teljesen szétválasztható, és bár messziről nézve ultravékony notebooknak tűnik, valójában egy táblagépről van szó. Ebből adódik, hogy a kijelzőben van az egyik akkumulátor – mivel kettő van ám neki – és az összes, a működés szempontjából nélkülözhetetlen összetevő, mint CPU, RAM stb. A billentyűzet azonban tartalmaz egy második akkumulátort és egy USB portot is, valamint egyben a dokkoló feladatát is betölti.

Külön érdekesség, hogy erre a táblagépre a PC-k világából ismert 32 bites Windows 8 került, és nem a Windows RT. Ennek azért is van jelentősége, mert aki ilyen táblagépet vásárol, az teljes mértékben használhatja a több gépre érvényes licenccel rendelkező védelmi szoftvereit, az asztali Office 2013/365 programcsomagját, és a különböző rendszerkarbantartó szoftvereken – például IObit ASC - keresztül mindent, amit x86 környezetben is futtat.

HWiNFO

A HWiNFO freeware, igen sokoldalú, létezik belőle külön 32 bites és 64 bites verzió, valamint telepítős és telepítést egyáltalán nem igénylő hordozható (portable) változat is. Magyarul sajnos nem tud, és a két, asztalra kitűzhető gadgetje (minialkalmazása) nem igazán működik.

HWiNFO32@ ASUS TF810C: Összegző és érzékelő panel
HWiNFO32@ ASUS TF810C: Összegző és érzékelő panel

Ezek a minialkalmazások a Microsoft legrégebbi támogatott rendszerén (Windows XP), és a legújabbon (Windows 8) nem futnak, köztük azonban ott van még a Windows Vista és a 7, amiken viszont igen. Fontos megemlíteni, hogy a Microsoft bezárta a központi minialkalmazás weboldalát, így csak három féle minialkalmazás futtatható: az operációs rendszerrel gyárilag szállítottak, a külső weboldalakról letölthetőek, illetve a lokálisan mentett változatok.

Nem csak funkcionalitásában, elrendezésében is hasonlít az AIDA64-re
Nem csak funkcionalitásában, elrendezésében is hasonlít az AIDA64-re

A szokásos monitorozáson túl itt is lehetőség van sebességmérésre, mi több, a kapott eredmények összevetésére más felhasználók gépeinek eredményeivel, valamint driver és BIOS frissítések utáni keresésre – bár ez a kettő már fizetős szolgáltatás. Az eszköztáron ez a két utolsó ikon szépen el is van különítve a többitől.

Mélyen részletekbe menően nyerhetünk információkat az egyes komponensekről, a képen éppen az Atom CPU-ról
Mélyen részletekbe menően nyerhetünk információkat az egyes komponensekről, a képen éppen az Atom CPU-ról

A minialkalmazás alalpból nem indul el, külön kell aktiválni a gadgetek közül, valamint ha szeretnénk, hogy a tálca értesítési területén megjelenjenek az ikonjai, ezt is utólag kell beállítanunk. A program támogatj a Logitech LCD hardverdiagnosztikai kijelzőket is, a konfigurálást a Sensor Status panel alján elhelyezett Configure gombra kattintva végezhetjük el, a megnyíló Sensor Setting ablakban.

Windows 7 rendszeren ott vannak a minialkalmazások
Windows 7 rendszeren ott vannak a minialkalmazások

Érdekes és egyben ritkaságszámba menő pozitívum, hogy a telepített változat képes úgy leolvasni a szenzor értékeket általános jogosultságú fiókon, hogy nem dob fel UAC ablakot! A legutóbb ilyen program volt még az Active@ Hard Disk Monitor, de ott CPU, GPU érzékelők értékeinek kiolvasásáról szó sem volt, csak az adattárolókéról.

A programhoz a minialkalmazásokat külön kell letölteni az Extensions lapról.

System Information Viewer

Érdekes alternatíva a System Information Viewer (röviden SIV) névre keresztelt programocska. Még ez is a komplex diagnosztikai szoftverek körébe tartozik, és nem a csak és kizárólag egy célterületre szakosodott monitorozókra. Itt is van külön 32 és 64 bites változat, a honlapjáról tömörítve tölthető le, kicsomagolás után egyből futtatható, telepítést nem igényel.

Puritán, de a célnak megfelelő
Puritán, de a célnak megfelelő

Érdekes elrendezés
Érdekes elrendezés

A szoftver talán túlságosan is egyszerű, nincsenek minialkalmazások vagy bármi egyéb „csicsa”. Lényegében rázúdítja a felhasználóra a tömény információt, és mindezt fapados, kék betűkkel szedett szöveges formában teszi. Ezzel az a gond, hogy a gyengén megoldott vizualizáció miatt a kapott adatok nincsenek jól érthetően különválasztva egymástól, és elég munkás kihalászni a számunkra fontos információkat. Hiányzik a HWiNFO és az AIDA64 esetében is jelen lévő kétpaneles elrendezés, ahol a bal oldali panel egy fastruktúrával könnyíti meg az életünket, a jobb oldali pedig szép, messziről is könnyen felismerhető ikonokkal.

A lap alján vannak a hasznos gombok
A lap alján vannak a hasznos gombok

Alul ugyan van kategorizálás, de az egész esetleges hatást kelt. Nem arról van szó, hogy hoppon maradnánk, mert valamit nem vagy rosszul látna, csupán túl tömény, és kicsit fárasztó a szűrése. Ettől függetlenül viszont teszi a dolgát, ingyen van, és külön beépülő fizetős modulok sincsenek.

A magok kihasználtságának diagramjai visszamenőleg
A magok kihasználtságának diagramjai visszamenőleg

Bár van sebességmérés, sőt stabilitásteszt is, itt nem kapunk rögtön egy külön ablakban összehasonlításra alkalmas eredményeket. A stresszteszt viszont tényleg olyan, amilyennek lennie kell.

Sebességmérés is van
Sebességmérés is van

Crystal CPUID

A Crystal szoftvercsomag japán eredetű, de a trió elemei természetesen univerzálisabb nyelveket is ismernek.

Az első a CPUID, aminek már a neve is beszédes, ahogy a csomag többi tagjáé is az. Bár külsőre nagyon hasonlít a CPU-Z-re, de tudásban elmarad tőle, és többször is előfordul, hogy pontatlan vagy hiányos az általa szolgáltatott információ.

Windows 8-ból nincs Home Premium
Windows 8-ból nincs Home Premium

No, és itt a bizonyíték. Windows 8 32 bit
No, és itt a bizonyíték. Windows 8 32 bit

A CPU-Z például ebben az esetben eltalálja a processzor kódnevét és gyártási technológiáját is
A CPU-Z például ebben az esetben eltalálja a processzor kódnevét és gyártási technológiáját is

A chipset információkat illetően sem lettünk okosabbak
A chipset információkat illetően sem lettünk okosabbak

A CPU-Z ebben is jobb, a BIOS információkat viszont jól olvasta ki. Normál PC-ken némileg jobban muzsikál, mint az ilyen „spéci” tablet-notebook hibrideken. A Crystal CPUID csupán hordozható verzióként működik, 32 bites és 64-bites változatai egyaránt léteznek.

Így egy picit más
Így egy picit más

A szoftver nem sok extrát nyújt, és akkor még finoman fogalmaztam. Nincs sebesség- és stabilitásteszt, sőt még a tálcán is csak egy chipet ábrázoló ikon jelenik meg. A legfrissebb verziója tavaly októberi, tehát majdnem egy éves, ebből adódóan a frissebb CPU-kat már nem ismeri, a fejlesztése jelenleg áll. Régebbi processzorokat tartalmazó rendszereket azonban jól kezel.

CrystalDiskInfo, DiskMark

A másik két szoftver viszont folyamatosan frissül, úgy látszik, a merevlemezek és SSD-k világa jobban motiválja a fejlesztőt. A DiskInfo azoknak lehet ideális, akik nem rendelkeznek semmilyen háttértároló-figyelő alkalmazással.

Amint látható, ez tud magyarul is
Amint látható, ez tud magyarul is

Ettől sem kell ugyan csodákat várni, és a kereskedelmi termékekkel felesleges lenne is versenyeztetni, de az alapvető információkat – mint például hőmérséklet, S.M.A.R.T. állapot, hőmérsékletet-kijelző ikon a tálca értesítési területén – megadja. Látványos diagramok is vannak, melyek számos tényező alapján alakíthatóak.

Külön kell kérvényezni
Külön kell kérvényezni

Nagyon hosszú ez a lista
Nagyon hosszú ez a lista

A műszaki jellemzőknél a jól bevált bevésett betűstílusos megjelenítés figyelhető meg, így látható egyszerre az is, hogy milyen technológiák léteznek, és ezekből mit támogat. Egy ponton azonban elhasal, ez pedig a fordulatszám. 7200-at kellene írnia, de szerinte ismeretlen. Hasznos funkció lehet a bekapcsolások számának kijelzése, valamint a működési idő órákban kifejezve. Ezeket a Hard Disk Sentinel is tudja, csak más néven, és az órákat átváltja napokra is. A várható élettartam megjósolása viszont hiányzik.

CrystalDiskMark

Pont arra való, amire a neve is utal
Pont arra való, amire a neve is utal

A CrystalDiskMarkot egyszerűsége és átláthatósága miatt az SSD tulajdonosok előszeretettel használják meghajtóik sebességének mérésére. Semmi sallang, csak a lényeg, és eredményeit általánosságban megbízhatónak tartják. A fejlesztése folyamatos, van belőle telepíthető és hordozható is, valamint tud magyarul is. Letölteni innen lehet.

CPU-Z, GPU-Z

A programnak komoly rajongótábora van, és azzal ellentétben, amit a neve sugall, nem csak a processzorról, hanem a rendszer más elemeiről is megtudhatunk információkat.

A CPU-Z a legfrissebb központi egységeket is ismeri…
A CPU-Z a legfrissebb központi egységeket is ismeri…

A CPU-Z-t a cpuid.com oldalról tölthetjük le, telepítővel vagy becsomagolt változatban. A honlapon barangolva találhatunk egyéb segédprogramokat is.

…és kiolvas mindent
…és kiolvas mindent

Csupán érdekesség, de nem csak Windowsra fejlesztik, úgy egy hónapja megjelent Androidra is. Ebből következik, hogy a mobil CPU-k terén is naprakész a szoftver, hiszen ezek dolgoznak az okostelefonokban és a táblagépekben.

Memória információ
Memória információ

GPU-Z

Szintén apró programocska a GPU-Z.  A TechPowerUp készíti és tartja naprakészen.

Picivel több információt nyerünk ki, mint a korábbi szoftverekkel VGA fronton…
Picivel több információt nyerünk ki, mint a korábbi szoftverekkel VGA fronton…

Használata még azoknak is ajánlott, akik egyébként rendelkeznek más professzionális termékkel.

… de azért a PC-s 6850-es VGA-ról itt is több mindent tudtunk meg
… de azért a PC-s 6850-es VGA-ról itt is több mindent tudtunk meg

Kibontáskor felajánlja, hogy települjön-e vagy csak egyszerűen fusson.

 

Összegzés

Az előző oldalakon népszerű, és ingyenes rendszerdiagnosztikai alkalmazásokat néztünk át, mert ezek is kielégítő szolgáltatásokat nyújthatnak azoknak, akiknek fontos, hogy a termék lehetőleg freeware legyen.

Számomra ebből a kínálatból az igazi kedvenc a HWiNFO. Felépítése logikus, könnyen áttekinthető, sok információval szolgál, de azt nem ömlesztve teszi. Mentes azoktól az idegesítő hiányosságoktól, amelyek az ingyenes szoftverek használóinak bosszúságot okozhatnak.

A következő helyezett a SIV, mert ennek a fejlesztése jelenleg is zajlik, és a második legkomplexebb ebben a mezőnyben. Nincs modulokra szétdarabolva, ugyanakkor, ha valakinek választania kellene a kettő között, én a HWiNFO-t ajánlanám, mert esztétikusabb, jobban áttekinthető, kevésbé kell keresgélni az ominózus információkat.

A Crystal csomagról kissé felemás véleménnyel vagyok, bár ez főleg a CPUID-nek köszönhető, ami az újabb processzorokat már nem ismeri. Ugyanakkor a csomag másik két tagja igen hasznos lehet azok számára, akik ingyen szeretnének Windowsra megbízható háttértár-monitorozó és sebességmérő programot. A DiskInfo és DiskMark használata tehát javasolt, a CPUID-nek pedig jó alternatívája a CPU-Z.

Szintén erősen javallott a GPU-Z is, amennyiben új videokártyát szerzünk be, vagy a meglévőről szeretnénk a lehető legtöbb és legpontosabb információt kinyerni.

Azóta történt

  • Megújult üzleti portfólióval jön az Aida 4.0

    A FinalWire átalakította üzleti portfólióját, a programcsalád mostantól három üzleti és egy otthoni felhasználóknak szánt kiadást foglal magába.

  • Megjelent az AIDA64 v4.20-as verziója

    Az új változat alapjaiban újraírt memóriastresszteszet hoz, illetve teljes körűen támogatja az Intel „Haswell Refresh”, „Bay Trail”, „Avoton” és „Rangeley” processzorokat is.

  • Megjelent az AIDA64 4.30-as verziója

    A rendszerinformációs szoftver mind a négy kiadása megkapta a frissítést, így az AIDA64 Extreme, valamint a vállalati felhasználóknak szánt megoldás, az AIDA64 Business is.

Előzmények