AIDA64 Business Edition: a céges rendszer gazdája

Olvasóink nagy részének aligha kell bemutatni az AIDA64 alkalmazást. Noha 17 éves története során az elnevezése többször is változott – kezdetben ASMDemónak, aztán AIDA-nak, majd néhány évig Everestnek is hívták –, a rendszerelemző és -sebességmérő program változatlanul kedvelt segítője a számítógépes hardverek iránt érdeklődő felhasználóknak. Az évek alatt folyamatosan bővített adatbázisának köszönhetően több mint 120 ezer alkatrészt képes beazonosítani, miközben a telepített szoftverkörnyezetről is részletes információkkal szolgál, továbbá a processzor, a memória és az adattároló teljesítményének mérésére is használható. Többek között e benchmarkmodulok és a precíz hardverfelismerés miatt számos tesztoldal, köztük a Prohardver! is dolgozik a szoftverrel, használja azt a bemutatott vasak összehasonlítására.

Az AIDA64 azonban nem csak otthon tud segíteni. A szoftvernek van kifejezetten céges környezetbe szánt kiadása is, az AIDA64 Business Edition, amely e felhasználói kör igényeihez igazított funkciókat is tartalmaz.

Ha egy vállalkozás például azt fontolgatja, hogy a gépparkját Windows 7-re állítja át, az előkészítés egyik fontos lépcsője annak felmérése, hogy a számítógépek közül melyek felelnek meg az operációs rendszer által elvárt minimális hardverkövetelményeknek. Többek között e kérdés megválaszolásában is segíthet az AIDA64, amely – akár több ezer gépes környezetben – automatikusan képes leltárt készíteni a hálózatba kötött céges PC-k hardver- és szoftverösszetevőiről. A leltár többféle formátumba (CSV vagy XML) és SQL-adatbázisba is exportálható, de a szoftver maga is tud statisztikát készíteni a hardver- és szoftverelemek megoszlásáról.

A program változáskövető moduljával nyomon követhető, hogy az egyes leltárak között milyen változások történtek, például kimutatható, ha egy adott számítógépről eltávolítottak egy üzletileg fontos alkalmazást, vagy éppen egy olyat telepítettek fel, ami problémát okozhat a vállalati környezetben. Az AIDA64 Business Edition a szoftverekről is rengeteg információt gyűjt össze, ezek alapján többek között monitorozható a vírusirtó adatbázisának vagy a drivereknek a naprakészsége, de a legális licenckulcsok ismeretében akár az esetlegesen telepített kalózlicenceket is fel lehet deríteni a hálózaton.

A céges verzióban minden megfigyelési, diagnosztikai és karbantartási funkció elvégezhető akár távolról is. A rendszergazda távolról rá tud csatlakozni bármelyik számítógépre a hálózaton, és mindazokat az információkat le tudja kérni a szoftverben, amelyeket helyben is. Sőt, a távvezérlés segítségével a távoli gép teljes irányítása átvehető adminisztratív tevékenységek elvégzésére vagy fájlok mozgatására.

Ha viszont lehetőség van helyszíni karbantartásra, kapóra jöhet, hogy az AIDA64 Business Editiont nem szükséges feltelepíteni a vizsgálni kívánt számítógépre. Az alkalmazást pendrive-ról vagy optikai lemezről is futtatható, sőt kompatibilis az olyan live Windowsokkal is, mint amilyen a BartPE vagy a Windows PE. Ennek köszönhetően olyankor is használható a hiba felderítésére, ha az operációs rendszer egyáltalán nem indul el a gépen.

Az AIDA64 Business Edition 30 napig használható próbaváltozata letölthető a www.aida64.it oldalról.

Azóta történt