2019. április 21., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Szoftver rovat

Hardverdiagnosztizáló szoftverek bemutatója II.

Újabb hardvermonitorozó és tesztelő szoftverek terítéken, ezúttal a freeware kínálatból. A tudással általában nincs gond, de az UI-kon itt-ott lenne mit csiszolni.

Hirdetés

Előszó

A legutóbbi cikkben öt kiváló és népszerű hardveranalizáló alkalmazást mutattunk be. Külön öröm volt a két hazai fejlesztésű termék ismertetése (AIDA64 és Hard Disk Sentinel), melyek egymást is remekül kiegészítik, és működésük tökéletesen összehangolható. Segítségükkel maradéktalanul kinyerhetjük az összes létező, hardverre vonatkozó információt, a hőmérséklettől és a ventilátorok fordulatszámának kijelzésétől, a gyártási számokon át, az SSD-k és HDD-k várható élettartamáig.  Ráadásul ez a két szoftver tud magyarul is és az utóbbi életre szóló licencével igazán jó vétel.  Ugyanakkor a múltkori csomagban az a közös, hogy elsődlegesen mindegyik kereskedelmi szoftvernek számít. Talán a legkevésbé a Speccy és az Ashampoo szoftverek lógnak ki, mert előbbinek az alapváltozata ingyenes, de létezik egy Professional is, ami már nem az, utóbbit pedig sűrűn promóciózzák és olyankor akár ingyen is meg lehet szerezni. De alapvetően arról van szó, hogy vagy nem freeware, vagy ha használható is ingyen, akkor is csak korlátozott módon. Nyilván sokan vannak olyanok, akik ingyenes, ám nagy tudású szoftvereket szeretnének használni. Nézzük meg tehát, miket érdemes még kipróbálni.

Pár szó a teszthardverről: ASUS VivoTab TF810C

A korábbi tesztekben rendszerint asztali PC-ken mutattam be az egyes szoftvereket, azonban most másképp lesz. Az ASUS VivoTab TF810C alapvetően három részből áll: egy kijelzőből, egy billentyűzetből és egy tollból. A mi szempontunkból az első kettőnek van releváns szerepe. A billentyűzet és a kijelző egymástól teljesen szétválasztható, és bár messziről nézve ultravékony notebooknak tűnik, valójában egy táblagépről van szó. Ebből adódik, hogy a kijelzőben van az egyik akkumulátor – mivel kettő van ám neki – és az összes, a működés szempontjából nélkülözhetetlen összetevő, mint CPU, RAM stb. A billentyűzet azonban tartalmaz egy második akkumulátort és egy USB portot is, valamint egyben a dokkoló feladatát is betölti.

Külön érdekesség, hogy erre a táblagépre a PC-k világából ismert 32 bites Windows 8 került, és nem a Windows RT. Ennek azért is van jelentősége, mert aki ilyen táblagépet vásárol, az teljes mértékben használhatja a több gépre érvényes licenccel rendelkező védelmi szoftvereit, az asztali Office 2013/365 programcsomagját, és a különböző rendszerkarbantartó szoftvereken – például IObit ASC - keresztül mindent, amit x86 környezetben is futtat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.