Drót nélküli jövő

A WiMAX halott, éljen a 4G

A wifi mellett komoly szerepet kap a D-Link stratégiájában a 3G is. Nemsokára bemutatkozik a hazai piacon egy olyan routere, melybe elegendő egy 3G-s SIM kártyát tenni, máris oszthatjuk tovább a mobilnetet akár n-es wifin keresztül is. Az útválasztó érdekessége, hogy analóg telefont rákötve akár adatátvitel közben is telefonálhatunk a SIM-et használva.

Sok vállalathoz hasonlóan a D-Link sem lát nagy jövőt az Intel által propagált WiMAX-ban: a technológiát túl drágának találják, ráadásul a működéséhez szükséges frekvenciákat sok országban az állam birtokolja. Sokkal ígéretesebbnek tűnik a 3G utódja, a 4G – mondják.

Ugyancsak nagy jövőt látnak az adatátvitelhez külön vezetéket nem használó, de egyébként „drótos” Powerline technológiában. Ez az elektromos hálózatot használja adatátvitelre, ami kézenfekvő és sokkal stabilabb megoldás egy lakásban, mint a könnyen zavarható wifi. A Powerline eszközök elterjedtsége egyelőre a miénknél fejlettebb piacokon is alacsony (Skandináviában ötöde a wifieszközöknek), igaz, hazánkban a T-Home IPTV-szolgáltatása elérhető ilyen eszközökkel párosítva is.

Zöldség, biztonság, brand

Kiemelten fontosnak tartja a D-Link a zöld technológiákat. A cég két éve kezdte fejleszteni a saját „green” hálózati és adattároló megoldásait. Előbbieknél például fejlett időzítési rendszert hoztak létre, mellyel az eszközök lekapcsolhatók arra az időszakra, amikor nincs rájuk szükség (például cégeknél munkaidő után). A vezetékes Ethernet-berendezések felmérik, mely csatlakozóikat és milyen hosszú vezetékkel használják: az üres portokat lekapcsolják, a rövidebb kábelek jelerősségét lejjebb veszik. Emellett a jövőben fontos szerepet kap majd a csomagolás kizöldítése is. Csökkentik a műanyagok használatát – például a minden termék dobozára húzott átlátszó fóliák eltűnnek –, illetve környezetbarát tintát és újrafelhasznált papírt alkalmaznak.

Több mint valószínű, hogy a jövő évben – az EU direktíváira alapozva – megszületnek majd az első környezetvédelmi szabványok a hálózati eszközökhöz területén. Az unió vállalati eszközökre vonatkozó CoC- és az otthoni végberendezésekre vonatkozó követelményrendszerét már most teljesítik a D-Link eszközei. Szükség van erre, mert Nyugat-Európa legtöbb állami tenderén már alapkövetelmény a vállalati szintű zöld politika.

Ahogyan egyre közelebb és közelebb jut az egyszeri ember – akár otthon, akár munkahelyén – a hálózatokhoz vagy az internethez, egyre gyakrabban merül fel a biztonság kérdése. Ma, a komoly számítási teljesítményű központi és grafikus processzorok világában pedig egyre könnyebbé válik a titkosítások – például a wifi védelmének – feltörése. Wen szerint mindkét téren jelentős előrelépés várható a következő években. Minden bizonnyal okosodni fognak az otthoni és kisvállalati piacra szánt routerek tűzfalai; olyan helyeken – például memóriakártyákon – tűnhet fel vírusvédelem, ahol nem is gondolnánk; és a wifi WPA2 titkosítása is továbbfejlődik.

Beszélgetésünket a D-Link márkanév végfelhasználói ismertségével zártuk. Ezen a téren még van mint fejleszteni, tervekkel is előrukkolt a hazai képviselet, de valljuk be, hogy a routerek, ADSL-modemek vagy wifiadapterek márkaneveit még a jól informált olvasóink sem ismerik behatóan. De rendben is van ez így: a hálózat csak tegye dolgát, megbízhatóan, névtelenül, elég, ha az építői tudják, mely márkára érdemes támaszkodni.

Azóta történt

Előzmények