Az Opera MAMA megmondja

Hogy néz ki ma egy átlagos honlap szerkezete?

Editor

További eredmények

A második nagy vizsgálati terület a honlapok szerkezeti felépítését vette górcső alá. Az mérések eredményit statisztikákba rendezték, és folyamatosan közlik őket az Opera blogjában.

Az első kérdés az adatszolgáltató webszerverek megoszlása. A mérés alapján itt az Apache áll az élen (67,72%), őt követi a Microsoft-féle IIS (25,91%). Az adatok kiértékelése a HTTP fejléc Server mezője alapján történt, így a statisztika értelemszerűen csak azon oldalakat tartalmazza, melyek közlik ezt az információt.

A dokumentumok struktúráját elemezve nem született nagy meglepetés, az 5 legnépszerűbb HTML tag a HEAD, a TITLE, a HTML, a BODY és az A – ebben a sorrendben. A fejlesztők az érdeklődők számára közzétették a teljes listát is.

Az egyik legalapvetőbb beépülő, a Flash előfordulásának mértéke országonként nagy eltérést mutat. A húsz legalaposabban vizsgált ország közül az Adobe beépülője Kínában (67,03%), Törökországban (59,85%) és Spanyolországban (46,24%) bizonyult legnépszerűbbnek, ugyanakkor Németországban (25%), Dániában (25,33%) és Svájcban (27,6%) alkalmazzák legkevésbé.

Ami a formázáshoz használt CSS-eket illeti, a három legnépszerűbb tulajdonság a Color, a Font-size és a a Font-family, a teljes lista itt tekinthető meg. Minden négy oldalból három tartalmaz valamiféle szkriptet (74,58%), melyeknek 88%-át a Script tagbe ágyazva illesztették be. További eredmények az egyes elemekkel kapcsolatban a későbbiek során várhatók.

Egy „átlagos” honlap

Az eredmények alapján a projekt résztvevői megállapították, hogy egy átlagos weboldal esetén:

  • a böngésző a megjelenítés során hibatűrő módot használ
  • a lap mérete külső elemek nélkül 16 400 karakter
  • a lap kódolása iso-8859-1
  • található rajta 12 hozzászólás, összesen 1250 karakter hosszúsággal
  • 2 CSS fájlt tartalmaz, amelyek mérete összesen 8500 karakter, és az egyik neve „style.css”
  • 2,5 külső szkriptet használ 26 500 karakteres méretben
  • 3,6 beágyazott szkriptet tartalmaz 2500 karakter méretben
  • 23 beágyazott képet tartalmaz, valamint 12 képhivatkozást, többnyire GIF és JPG formátumban
  • a beágyazott CSS-ek hossza 1000 karakter
  • 19,2 eseménykezelő szkript található a lapon kevesebb, mint 100 karakter terjedelemben

A MAMA jövője

A projekt természetesen korántsem tekinthető befejezettnek, hiszen a web is állandó fejlődésben van. A programnak és a belőle kinyerhető információknak nyilván nemcsak a létrehozó minőségbiztosítási csapat, hanem a többi Opera-csoport is használt veheti, nem is beszélve a stratégiai döntésekért felelős felső vezetéséről.

A közeljövőben az eddigi adatokból leszűrhető eredmények további közzététele várható. Az adatbázis jelenleg nem publikus, ahogy maga a MAMA sem, de ez a későbbiek során változhat. Valószínűleg elérhetővé teszik majd a keresőt külső érdeklődők számára is, de ennek időpontja bizonytalan. Mint ahogy az is, hogy ingyen bocsájtják-e a rendelkezésünkre, avagy inkább fizetős szolgáltatásként képzelik-e el. Utóbbi mellett szól az efféle adatbázisok létrehozásának nehézsége és a komoly piaci értéke, amit egy Operához hasonlóan profitorientált cég nem hagyhat figyelmen kívül. Ugyanakkor az Opera mindig is a szabványok pártján állt, így az sem lenne meglepő, ha a kereső ingyenessé tételével igyekeznének ráirányítani a webfejlesztők figyelmét a szabványok betartásának szükségességére.

Körmendi Ádám

Azóta történt

  • Interjú az Opera vezetőjével

    A magyar Opera-rajongókat összefogó honlap megkereste Jon S. von Tetzchnert, hogy néhány aktuális kérdést tegyenek fel neki.

Előzmények