2019. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Szoftver rovat

A web atyja kritizálta az Internet Explorert

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: AP

Berners-Lee nem érti, miért vonakodik támogatni a Microsoft az SVG fájlformátumot.

A web atyjának is tartott Tim Berners-Lee egy interjúban kritizálta a Microsoftot amiatt, hogy az a böngészőjében nem támogatja az egyik szabványos grafikus formátumot. A webes standardokat megalkotó World Wide Web Consortium (W3C) brit vezetője általában nem szokta böngészőpreferenciáit megosztani a nagyközönséggel, mostani célzásából ezért is lett hír.

Hirdetés

Amint az AP híradásából kiderül, Berners-Lee azt nehezményezi, hogy a W3C által kidolgozott SVG (Scalable Vector Graphics) formátumot az Internet Explorer a mai napig nem támogatja natívan. Az SVG-fájlok előnye – szemben a bitmapekkel – az, hogy az így definiált képek minőségromlás, pixelesedés nélkül kicsinyíthetők vagy nagyíthatók a képernyő méretének megfelelően. „Ha megnézi a böngészőket, látni fogja, hogy a többségük támogatja a skálázható vektorgrafikát. Szerintem ki fogja találni, hogy melyik az, amelyik vonakodik a támogatással” – fogalmazott.

Természetesen az Internet Explorer, amelynek nemcsak jelenleg széles körben használt 6-os és 7-es, de fejlesztés alatt lévő 8-as verziója sem tudja kezelni a formátumot. A Microsoft böngészőjén az SVG-fájlok csak egy plugin, az Adobe SVG Viewer telepítése után nézhetők meg. A többi elterjedt böngésző – a Firefox, az Opera és a Safari – natívan támogatja a formátumot.

A Microsoft ennek kapcsán a hírügynökségnek azt mondta: tudják, hogy a fejlesztők részéről van igény erre, és egy ideje mérlegelik az SVG-támogatás beépítését az Internet Explorerbe. Hamarosan azonban dönteniük is kell, mert az Adobe 2009. január 1-jén befejezi a plugin supportját, és nem tudni, hogy az ezt követően is letölthető marad-e.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.