Az Opera komoly kísérlete: a Dragonfly

Hirdetés

Az Opera fejlesztői komoly vállalkozásra adták a fejüket: egy már korábban beharangozott webfejlesztő eszközzel álltak elő – igaz, ennek egy nagyon korai, még alfa-verziójú változatával.

A böngészők piacán elég nyilvánvaló az a helyzet, hogy igen sokat dobhat egy, a versenyben viszonylag hátul álló program számára, ha fejlesztői nem csak magát a böngészőt kínálják, hanem egy olyan szoftvert is, amely nem az átlagos felhasználóknak szól, hanem a weboldalak készítőinek – különösen ha azt nézzük, hogy azért még mindig komoly problémák adódnak a szabványosítás hiányosságaiból. A Firebug mindenesetre sokat segített a Firefox ügyének.

Az Opera csapata előtt is ott áll ez a kihívás, s valóban, igen sokan várták az új eszköz, a Dragonfly megjelenését. De még a legnagyobb magyar rajongói portál, a Magyar Opera is kissé kétkedve fogadta a Dragonfly fejlesztői verzióját. Meglehet, ennek oka a felfokozott várakozás volt, de valóban csak annyit lehet róla mondani: ez egy igen korai, erősen tesztelendő változat; még nem tudni, mi lesz belőle…

A most letölthető verzió még igen sok hibát tartalmaz, több kényelmetlen funkciót (pl.: a Dragonfly nem működik, ha a JavaScript le van tiltva), és igen sok hibát is regisztrálhatunk, de nyílt forrású szoftverről lévén szó, s ismerve az Opera-rajongók elszántságát, reménykedhetünk, hogy egy újabb, mind több felhasználót megnyerő program születik, amely az egységesülés felé, az Internet Explorer okozta zavar megszüntetése felé tereli az internetes oldalak készítésének technológiáját.

Azóta történt

Előzmények