Ahol más nem véd meg

EndPointSecurity

Furcsa háborút viselünk a rosszindulatú kódokkal szemben. Vagyonokat költünk hálózatvédelemre, mindent megteszünk, hogy cégünk hálózatát megfelelő védelemmel vegyük körbe a külső fenyegetésekkel szemben, de közben a naponta használt perifériákat, a hordozható és vezeték nélküli eszközök teljes tárházát a felügyelet teljes hiánya, valamint sötét homály övezi. Képletesen szólva: van egy magas várfalunk tele ágyúval, de csak egy oldala van, és simán körbe lehet sétálni. Camelot, csak egy makett. A paradox helyzetet felismerve a GFI igyekezett egy olyan szoftvert létrehozni, amelynek segítségével a várfal „körbeér”.

Az USB-kulcsok és egyéb mobilis adathordozók által támasztott fenyegetések unásig ismételt veszélyei – a hálózat belső fertőződése, adatlopás stb. – mellett a hordozható számítógépek, illetve a vezeték nélküli eszközök rohamos terjedése jelenti az igazi veszélyt. (Gondoljunk csak bele, hány ismerősünk kapott PDA-t vagy smartphone-t karácsonyra! Vagy hogy hányadik USB-dongle-ünket kapjuk a legújabb bluetoothos eszközünkhöz!) Ha ezeket a mozgásban lévő eszközöket is hozzávesszük az egyébként statikus vállalati hálózatunkhoz, akkor az esettől függően 20-40 százalékkal is megnőhet. Tehát nem elég, hogy a hálózat tekintélyes része szabadon garázdálkodik, de ráadásul folyamatosan változik, nyomon követni informatikai agyrém.


[+]

A GFI héten megjelent EndPointSecurity nevű alkalmazása igyekszik ezt az ellentmondást feloldani. Az áhított felügyelet megszerzése érdekében ugyan szükséges egy 1,2 MB méretű ügynök telepítése a kliensekre, ám ez feltűnés nélkül, központilag, tömegesen telepíthető a mellékelt segédprogrammal, míg maga a kliens annyira kicsi és kevés erőforrást igényel, hogy a felhasználók nem fogják észrevenni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Spamszűrés a szerveren

    A GFI Mail Essentials a kéretlen leveleket már akkor leválogatja, amikor a postáshoz érkeznek.

Előzmények