Ahol más nem véd meg

Hirdetés

Védtelen hálózat

A védelmet illetően érdemes sorra venni a veszélyeztetett perifériákat. Alapszolgáltatásnak mondható a flashmemóriák – USB-kulcsok, memóriakártyák és beépített memóriával rendelkező eszközök, mp3-lejátszók, fényképezők, PDA-k – felügyelete. Alapvetően jelenleg ez a hordozható eszközök leggyakoribb megnyilvánulási formája, így egyben a legtipikusabb veszélyforrás is. Nagy a kapacitásuk, bárki zsebében elférnek és minden alaplapon van csatlakozójuk, tehát ott és onnan hoz és visz adatot bárki, ahonnan nem szégyell.

Meglepően hangozhat, ha az optikai meghajtókról mint kockázati tényezőkről beszélünk, de ha azt vesszük figyelembe, hogy egy írható DVD-re hány GB adat elfér, és mennyire mindennapos, akkor megint más világításban szemlélhetjük a dolgokat. De nem is kell íróval rendelkeznünk, hisz egy otthon írt, vírussal vagy trójaival fertőzött lemez beolvasása is kellően romboló hatású lehet.

Újdonságnak számít a fenyegetések sorában a vezeték nélküli eszközök rohamosan terjedő, de egyáltalán nem statikus hálózata. Mivel a legtöbb felhasználó „csak apróság” miatt használja őket, és nem is rendszeresen, így a biztonsági beállítások fölött nagyvonalúan elsiklunk. Az már jó esetnek számít, ha például egy Bluetooth eszköznél egyáltalán jelszó van beállítva, de az még mindig gyakran 0000 vagy 1234. Tegyük a szívünkre a kezünket, és nézzünk magunkba: bizony néha mi is így teszünk. Vagy veszünk egy routert, amely történetesen Wi-fi-t is tud, de csatlakoztatandó vezeték nélküli eszköz híján telepítésekor legfeljebb megfogadjuk, hogy legközelebb majd átnézzük a biztonsági beállításokat. Több helyen lehetett olvasni már, hogy nyugaton már néhány lelkes rajongó sportot űz abból, hogy hány cég hálózatához tud betörni – vagy sokkal inkább besétálni – a vezeték nélküli eszközök gondatlan kezelése miatt. De ha még lelkes és következetes is a rendszergazda, akkor sem tudja azt garantálni, hogy egy-egy „értő” felhasználó sosem fog engedélye nélkül ilyen eszközöket csatlakoztatni alkalmasint.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Spamszűrés a szerveren

    A GFI Mail Essentials a kéretlen leveleket már akkor leválogatja, amikor a postáshoz érkeznek.

Előzmények