• ollie

  MODERÁTOR

  És ez újdonság? Már hosszű évek óta vannak ilyen szoftverek, a munkahelyen soha nem tudhatja az ember, hogy mit és hogyan naplóznak róla...

  ***

 • Shim

  őstag

  ha nem csal a memóriám, ez a termék se új, a SaveAs mintha vmi első díjat is kapott volna, nemde? ráadásul nem is a közelmúltban. ha ez így van akkor érdekes, hogy csak most jutottak béta fázisig.

  Religion – causing genocides over differing imaginary friends

 • joghurt

  PH! addikt

  Ez a program elsősorban nem naplóz, hanem megakadályoz.

  A tej élet, erő, egészség.

 • Jaja, ilyen szarokra költse csak a kormányzat a pénzt. Aztán meg az elektronikus kormányzat sehol sincs, holott november elsején életbe lép a közigazgatási eljárási törvény (Ket). Már mindent kéne tudnunk intézni az internetről, oszt alig tudunk vmit.

  The Amiga, Born a Champion

 • Rolly

  PH! addikt

  megértem a munkáltatót, hogy bizonyos dolgokat tílt, mivel elég gáz, hogy valaki a munkahelyén netezgessen, vagy passziánszozzon munka helyett, s pénzt kapjon érte.

 • Cerebellum

  őstag

  remek, az első hozzászólásnál már megjelennek a személyiségi jogok, összeesküvés-elmélet, ombudsman, hágai bíróság, ejnye-bejnye, mocsok szemét munkáltató.

  nos.

  adott egy kereskedő cég, vannak alkalmazottak. nagykereskedelem, tehát az árak még véletlenül sem publikusak. egyik dolgozó kap a konkurenciától egy ajánlatot, hogy 1 milka esik le neki tisztán, plusz kap állást a cégnél, ha itt felmond, és elhozza dvd-n a cég adatait. persze a szegény szerencsétlen munkavállaló azonnal rábólintott, és az eddigi, munkaidőben történő chatelés, szexoldal nézegetés és hasonlók helyett megnyitotta a nerot, és kiírt minden fontos adatot, majd felállt, lebaszta a főnök asztalára a felmondását, és egy kurva szó nélkül távozott.

  ez a sztori nálunk történt, mérges volt apám ,mint ügyv ig, kellemetlen, ha a konkurencia az összes belső infót megkapja, nagyker lista, kedvezmények, jutalékrendszer, rabatok, kapcsolatok, stb.

  a történet viszont szépen fejeződik be, megnyugtattam apámat, ugyanis a nero nem nyúlhatott a dvd-íróhoz, ugyanis nálunk a dvd írás egy spéci virtuális meghajtóra megy, ami csinál a szerveren egy nero image-et, és ez kerül kiírásra a szerver íróján. domain is van. lényeg: egyértelműen naplózzuk - mi mocsok munkaadók -, hogy mik kerülnek kiírásra, ki által. kolléga betette a dvd-t, lenyomta az írást, kivette a dvd-t, amely még mindig üres volt.

  ugyebár az üres dvd-ért nem adnak sem állást, sem egy misit, ott pofára esett a kolléga. a bíróságon mégjobban, hiszen amit csinálni akart, az bűncslekmény. a házát is lepereltük rajta.

  tehát a lényeg: ez nem a munkavállaló ellen van, hanem a munkáltatóért. ha nem lennének tetűláda alkalmazottak, akkor erre nem lenne szükség. mert ugyebár mitől fél az a munkavállaló, aki szimplán teszi a dolgát? aki munka helyett mást csinál a gépen, az ugyebár nem tartja be a játékszabályokat. a munkahelyi gépek a cég tulajdonát képezik, emiatt szerintem evidens, hogy azon a gépen munkavégzés történjen, és ne más. sztem senki közületek nem tart fenn egy plussz gépet a havernak, hogy legyen min játszania.

  A harmonika nem hangszer. A harmonika egy életforma.

 • Allien

  PH! kedvence

  Nem rossz történet. Elvileg, a munkavállaló érdeke is, bár azt nem tudom, hogy rögziti a passziánszozást is, de ez mellékes, a lényeg, hogy elvileg, ha a munkavállalót megvádolják, esettleg van lehetőssége megcáfolni. Már, ha a munkaadó készségessen rendelkezésére bocsájtja az adatokat, ugye.
  ''sztem senki közületek nem tart fenn egy plussz gépet a havernak, hogy legyen min játszania''
  Ez tetszik. Mennyi ilyen gép van, melyen a főnök titkárnője/barátja nem csinál semmit, max passziánsz!:DDD Minnél nagyobb egy cég, annál több ilyet tart el!:(

  Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Pentax K200D dupla kit+gripp | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert | Zboard billentyűzet+BF2 kieg

 • joghurt

  PH! addikt

  Ez 41 millióba került. Az elektronikus kormányzat ennél ''kicsit'' többe. És elsősorban nem kormányzati okokból nem működik. Budapesten van kerület, ahol már Hawaii van, és van, ahol ugyanolyan feltételek mellett már annak is örülhetsz, ha a hivatal telefonszáma fent van a weben (csak a központi, nehogy véletlenül egy osztályt közvetlenül is fel tudj hívni).

  Más vonatkozás: Ne tudd meg, a közszférában dolgozó százezres aktakukac-populáció mennyire bizalmatlan az elektronikus ügyintézéssel szemben. Azt szokták meg x éven keresztül, hogy papírokat tologatnak-pecsételnek-iktatnak. Erre jönnek egy ilyen hülyeséggel, és nincs semmi kézzelfogható tologatnivaló. (Ismerettségi körödben nem találkoztál olyannal, hogy az e-mail-eket kinyomtatják?) És az is benne van, hogy a hivatalnokok ellenérdekeltek az átállásban. Ha minden elektronikusan megy, semmi szükség egy rakás érkeztetőre, iktatóra, aktaszállítóra, raktárosra, postázóra - ki erőlködik egy olyan átálláson, ami miatt elvesztheti a munkahelyét?

  A tej élet, erő, egészség.

 • ollie

  MODERÁTOR

  Én voltam az első hozzászóló, és nem beszéltem személyiségi jogokról. :DDD

  ***

 • zLegolas

  őstag

  Embörök, itt valami félreértés lesz, most vagy én olvastam figyelmetlenül, vagy itt mindenki más...:F

  Szal marhára nem arról van szó, hogy ne tudjál passziánszozni meg pornót nézegetni a neten munkaidőben mert ugye feljelent a program, hanem hogy ne tudjál adatokat ki-bevinni a gépeden, floppyra, akárhová.. Magyarán ne tudd pl. egy fél oldal szalonnáért átadni a csoportod éves fejlesztési-kutatási eredményeit a konkurenciának...:U

  Miért lenne szemét ez a soft? :(

  Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

 • 41 millióba kerülne az egész kormányzatnak? Ne már! Önkormányzatonként, vagy licencenként, vagy szerverenként inkább. De hát mit mondjak erre, amikor a kormány egymilliárd forintos megállapodást köt a Májkrémmel...

  The Amiga, Born a Champion

 • Ne haragudj, de honnét tudod, hogy az alkalmazottadnak a konkurencia 1 milliót ajánlott fel? Csak nem vannak ott kémeitek? ;)

  Meg ne szakadjon a szívem a jóságos munkaadókért... Miért nem olyan embert vettetek fel, aki nem lop?

  Felőlem naplózzatok, én egy percig nem dolgoznék egy olyan cégnél, ahol megfigyelnek. (Amúgy kíváncsi lennék arra, hogy ez az egész dolog mennyire törvényes.)

  The Amiga, Born a Champion

 • Cerebellum

  őstag

  honnan? utólag derült ki a bíróságon, a vádlott hozta fel ''mentségként''. Ebből az lett, hogy vád alá helyeztek attól a cégtől két embert. Mi meg vinnyogtunk a röhögéstől. Amikor a jog szorongatja az ember tökét, sokminden kijön belőle...

  ''Mért nem olyan embert vettetek fel, aki nem lop'' - te az ilyet komolyan gondolod? Nekem jó, gyere barátom, becsücsülsz szépen egy állásinterjúra hozzánk, csak te fogsz a jelöltekkel beszélni, azt csinálsz, amit akarsz, mi meg majd tanulunk a mestertől, aki a felvétel előtt kideríti bárkiről, hogy ő lop-e :) LOL :) Mert ez egyébként természetesen így működik, sőt, a jelölt már eleve úgy jön oda, hogy szeretném ezt az állást, de ne vegyenek fel, mert lopok :D Nem mondom ki, amit gondolok :)

  Megfigyelnek? Eleve nem megfigyelnek, hanem ellenőríznek. A másik meg az, hogy akkor éhenhalsz kolléga, már ha pénztárosnak mész, akkor is ''megfigyelnek'' :) Ha nem csinálsz semmi balhét, akkor mért baj, hogy valaki néha rápillant akár az asztalodra? Ja értem, te csak olyan cégnél dolgozol, ahol lehet lopni :) Csináld, megismétlem, a faszinak el kellett adni a házát, olyan jópofa kis pert kaptak a nyakukba. Hajrá! :)

  Hogy törvényes-e? Teljesen. Nem az embert figyelem, hanem a munkaasztalát, mivel a gép a cég tulajdonát képezi, ezért a tulajdonosnak joga van azt futtatni a gépen, amit akar. Ha az embert kameráznám be a beleegyezése nélkül, az törvénytelen. Itt ugyebár erről szó nincs.

  Tudod mi a törvénytelen? Az, hogy a munkaköri leírás és a háziernd pl egyértelműen tiltja a céges gépeken pornóoldalak nézegetését. Először is potenciális vírushordozó oldalak, másodszor pedig bárki ügyfél bejön a céghez, és az üzletkötő éppen egy kiadós kefélés képeit nézegeti, akkor nem valószínű, hogy tőlünk vásárol. Persze ezt az tudja, aki ilyen körben dolgozik.

  Fogadd őszinte gratulációmat, csináltál nekem egy sírvaröhögős estét :)

  A harmonika nem hangszer. A harmonika egy életforma.

 • Cerebellum

  őstag

  elnézést, igazad van, konkrétan leírva nem, rosszul fogalmaztam.

  pontosan úgy gondoltam, hogy a hozzászólásodban már van egy olyan szájíz, ami ezeket a gondolatokat juttatja az eszébe - törvényes-e, megfigyelnek-e, megfigyelhetnek-e, sérti-e ez a szem. jogokat, stb.

  mégeccer bocs, télleg elqrtam a megfogalmazást

  A harmonika nem hangszer. A harmonika egy életforma.

 • DarkFater

  fanatikus tag

  Hát öregem akkor te munka nélkül maradsz.:)

  Mit sírsz?
  Nagyon sok cég naplóz, csak sokan szégyellik ezt bejelenteni, pedig ha jól emlékszem azt azért mintha illene. Lehet, hogy a tied is :D

  Én dolgoztam olyan cégnél ahol eléggé ideges hangulat volt. (Hosszú, de oka volt)
  Egyik nap jött egy papír, amit megkapott mindenki azzal, hogy a cégvezetés bármikor belenézhet bárki mélboxába, levelezésébe.

  Tudomásul vettük és vigyáztunk, hogy ne legyen terhelő adat az emailünkben :D

  Ennyi.

  Jut eszembe. kb öt éve Matávnál dolgoztam és ott már akkor volt internetes naplózás.

  Ahogy kell volt tájékoztatás, hogy figyelik, volt figyelmeztetés, hogy márpedig pls csak céges célokra........ ja persze!

  Nem tudom ma mi a helyzet, de akkoriban még nem vették komolyan, mondhatni poén szinten kapta minden igazgató a havi jelentést, hogy az adott hónapban melyek voltak a leglátogatottab weboldalak a kedves kollégák által. Egyszer olvastam egy ilyet............ ha jól emlékszem az első 20-ban nem volt távközlés :D
  De volt
  - fifa.com
  - playboy.com
  - f1.com
  - női magazinok
  - origo, index, népszabi és a többi újság, HVG, etc.


  Nem ez a gáz.
  Az az igazi gáz az a szint amit amerikai haverom mondott:

  Kellett neki egy progi hát felment a netre és körülnézett.
  :U :U :U 5 azaz öt percen belül kapott egy üzenetet, hogy legyen szíves a melóval foglalkozni, :((( mert a számítógép azért van az asztalán, hogy dolgozzon és nem azért, hogy eltöltse az időt a neten. Mégegyszer ne forduljo elő, irgum-burgum, stb, stb :(((

  Nesze neked Amerika és a szabadság hazája! :D

  Addig röhögtünk azon amit a főnök mondott, amíg rá nem jöttünk, hogy ez a mai feladat...

 • L3zl13

  PH! félisten

  Címet túlzottan pejoratívnak tartom. Néhány helyen indokolt ilyen szoftverek használata, és ezért nem megfelelő ''szemét''-nek nevezni a progit... Legalábbis egy komoly egy magát komolynak tartó inofrmatikai portálon nem... :U

  Aki hülye, haljon meg!

 • Látom nem érted, az elvvel van a baj. Az, hogy eleve feltétlezik az emberről, hogy lop-csal-hazudik. Azért mert adsz a munkavállalónak egy gépet, még nem azt jelenti, hogy belepillanthatsz a magánéletébe. Konkrétan meg kell tiltanod, hogy ne folytathasson levelezést a céges gépen ahhoz, hogy jogalapod legyen például emiatt kirúgni.

  Látom röhögni, azt igazán tudsz. Tudod mit kívánok Neked? Egy jó kis melót valami multinál, ahol napi 10 órán keresztül kihajtják a beledet, aztán ha véletlenül rá mersz nézni az Indexre munkaidőben céges gépen, akkor az orrodra koppintanak. Akkor barátom, átértékelnéd a világot, mert apuci cégénél dolgozgatni elég könnyű lehet, már bocs.

  The Amiga, Born a Champion

 • Nem, nem maradok munka nélkül, sőt, ha tudni akarod, kifejezetten jó munkaerőnek számítok. :)
  Igen, az én cégemnél is naplóznak, tudok róla. Csak az van, hogy ezt nem figyelik. Csak akkor nézik meg, ha valami baj történik. A kutya sem szól rám, ha én mondjuk egész nap az Indexet bámulom, amennyiben a MUNKÁMAT ELVÉGZEM.

  Szerintem mocskos cég, amelyik nem így tesz, ilyennél nem is akarok, és nem is fogok dolgozni. Van az a fajta vezetőtípus, aki nem bírja elnézni, ha a másik tétlenkedik, őt csak a folyamatos munkavégzés érdekli. Ezzel a mentalitással csak azt érik el, hogy az ember szándékosan elhúzza a munkáját, lassabban dolgozik. Vajon ez a munkaadó például kiaadja az óránként járó 10 perc szünetet a dolgozóknak? (Ami ugye megjárja annak, aki monitort bámul egész nap.)

  Magyarországon még a kapitalizmus sem olyan, mint Nyugat-Európában, itt evezős rabszolgának próbálják tekinteni a dolgozókat, s azt hiszik, hogy a fizetésért megvették az egész embert a munkaidő alatt. Hát a nagy lóf@szt!

  [Szerkesztve]

  The Amiga, Born a Champion

 • Amerika meg minden, csak nem a szabadság hazája. Floridában lelőhetnek az utcán is, ha úgy ítélik meg, hogy fenyegetted. Ez aztán a szabadság! Beteg emberek azok ott.

  The Amiga, Born a Champion

 • gg

  lelkes újonc

  Gratulalok, hogy eladattad egy ember egyetlen ingatlanjat.
  Jo mulatsag, ferfimunka volt.
  Latom dagad a melled buszkesegtol.

  Szerencsere nalunk en vagyok aki megfigyel. Mas helyre nem is mennek :)

  Mondjuk az en mufajomban engem eleg nehez lenne megfigyelni. De a KGB es Jack Bauer rajtam is kifogna azert.

  Van szamodra valamim, csak egyelore nem talalom. Meglepi.

  gg

 • L3zl13

  PH! félisten

  Igazad van tényleg szánalomra méltó, hogy szegény csávó megvesztegethető volt és megbüntették érte... Mindjárt sírok is...

  Aki hülye, haljon meg!

 • L3zl13

  PH! félisten

  ''Azért mert adsz a munkavállalónak egy gépet, még nem azt jelenti, hogy belepillanthatsz a magánéletébe.''

  Ha meg van tiltva, hogy magáncélra használja a gépét, akkor ugye nem lehet rajta semmi, ami a magánéletével kapcsolatos. Ennél fogva a cég csakis a saját dolgaiba nyerhet betekintést az által, hogy belenéz a gépedbe...

  Általánosságban nem vagyok híve a big brothernek, de elfogadom, hogy van ahol igenis jogos az ilyen rendszerek használata...

  ''Látom nem érted, az elvvel van a baj. Az, hogy eleve feltétlezik az emberről, hogy lop-csal-hazudik.''
  Nálad is az elvvel van baj. Eleve azt feltételezed, hogy törvénytelen a dolog. Hogy nem kötötték ki előre a dolgot a szerződésben, amit a munkavállaló nagy örömmel aláírt a jó nagy summáért cserébe. És ne adj isten kormánynak, vagy hadügynek vagy akár csak valami multi K&F-jének dolgozik olyan adatokkal, amelyeknek elég jó ára van odakint...

  Aki hülye, haljon meg!

 • gg

  lelkes újonc

  Ez tenyleg a melto es megerdemelt buntetes egy sikertelen bunelkovetesert.

  Gratulalok. remelem te irod a legkozelebbi btk-t es alkalmazzak rajtad.
  Ugy latom azok koze tartozol, akik szerint egy besurrano tolvajt jogunk lenne leloni (nem a jogszabalyok szerint, hanem a normaid szerint).

  Termeszetesen erdemel buntetest az aki elkovet vagy megkiserel elkovetni egy buncselekmenyt, de mar nem csak a megkovezest ismerjuk.

  Minority Report?

  gg

 • bLaCkDoGoNe

  PH! kedvence

  Anélkül, hogy nagyon bele szeretnék folyni:

  Kicsit visszás dolog a munkáltató részéről, hogy olyan körülmények között dolgoztat valakit, hogy az alkalmazottnak megérje egy ilyen komoly kockázat vállalása ''szaros'' egy millió HUF-ért. Ezt is mérlegelni kellene, nem csak azt hogy ''jajszegény elvesztette a házát'' és ''jajarohadék adatot próbált lopni''.

  Intelligencs véleményével is némileg egyet tudok érteni, Cerebellum hozzászólásából olyasmi látszik (lehet, hogy rosszul), hogy ő olyan ember, aki alkalmazottként még egy percet nem dolgozott.

  Valamint: a figura adatot próbált lopni. Helytelen. Sikerült neki? Nem. Érte a céget kár? Nem. Tudom, hogy a szándék is büntetendő, de azért kicsit erősre sikerült a dorgálás. Szerintem. (Persze kívülállóként könnyű ilyen okosakat mondani, személyes érintettség estén biztosan máshogy állnék a dologhoz én is.)

  Remélem senkit nem bántottam meg.

  "The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+] http://www.flickr.com/photos/blackdogone [+] 

 • gg

  lelkes újonc

  igen, ezzel teljesen egyetertek. szerintem is buntetest erdemel. csak nem ekkorat.
  a megfigyelesdologban pedig mindket felet meg lehet erteni reszben, de nehezen
  tudok(unk) elvonatkoztatni az aktualis helyzetunktol, ugy latszik.

  gg

 • Lehet, hogy nem törvénytelen, de akkor is erkölcstelen és kizsákmányoló.

  Dolgoztam olyan helyen, ahol a rendszergazda arra nem adott jogot a gépemen, hogy a háttérképet kicseréljem. Mikor nagyobb szabadságot kértem, persze jött a szar dumával, hogy ez munkaeszköz, ne akarjak semmit sem. A monitor felbontását (nem TFT) 75 Hz-re állította be, hogy ne menjen túl korán tönkre... A szemem az persze tönkremehet.

  Mondanom sem kell, hogy magának meg 100 gigaszámra töltötte le a pornót a központban, nekünk meg kőkeményen bekorlátozta a sávszélt. Persze nem sokáig dolgoztam itt, igaz, nem emiatt jöttem el, de azért ez is jellemző volt a cégre.

  Tudod hol tudom elfogadni a nagy szigort? A CIA-nál, a NASA-nál, és egyéb ilyen helyeken. Amíg nem számítógéppel dolgoztak az emberek, addig hogy ellenőrizték őket? 10 percenként odamentek, és megnézték, hogy mit csinálnak, vagy megmotozták őket? Nyilvánvalóan nem tettek ilyet. Tehát azért, mert a számítógép lett elsősorban a munkavégzés eszköze, és az könnyen ellenőrizhető, attól még nem kéne paranoiásnak lennie a munkaadónak.

  Egyébként mire van a HR-es? Minek van a sok kurta teszt felvételkor? Nem azért, hogy ne vegyenek fel selejtet? Akkor meg tekintsenek úgy a felvett emberre, mint felnőtt állampolgárra, aki tisztában van a jogaival és a kötelességével. Rég rossz munkaerő az, aki csak a fenygetettség miatt dolgozik, vagy nem lop. Nekem ilyen alkalmazott nem kéne, mert ez már nem alkamazott, hanem rabszolga.

  The Amiga, Born a Champion

 • Hájah. :D Ha munkáltató lennék, akkor meg olyan szoftvert szeretnék, hogy áramot tudjak vezetni a billentyűzetbe, illetve a harmadik figyelmeztetés után elgázosítsam a delikvenst. ;)

  The Amiga, Born a Champion

 • mayk

  újonc

  Üdv all !

  Szerintem viszont, ha az ember kiszámítható jövedelmet kap és jól érzi magát a munkahelyen, akkor nem akar kockáztatni. Ezáltal lopni sem fog, ,mert meg tudja venni.

  Egy mondatban : Adjál neki pénzt ember !

 • WN31RD

  PH! addikt

  Maximálisan egyetértek... :(

  ''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

 • td

  senior tag

  Egyet értek Intelligencs, gg, bLaCkDoGoNe és mayk véleményével.

  Ha egymillióért adatot akar lopni, valószínű elég kevés lehet a fizetése, és még a munkahelyét/munkáját is utálhatja - lojális alkalmazott nem tesz ilyet. Nem tudom, miféle, kiféle volt az illető, ezért róla többet nem is mondanék. Megpróbált lopni, de a büntetés egy kicsit túlzás lett. Egy nagyképű hozzászólást olvashattunk apuci hűdemagabiztos-nagylegényacégnél-magaslovonülő fiacskájától, akinek valószínűleg már akkor megvolt ez az állása, amikor még meg sem született. Gratulálok, jók voltatok!

  A suttyó kereskedőket vajon ki bünteti meg azért, amit nap-mint-nap csinálnak (pénzt lopnak az emberek zsebéből)? Ha egy szép napon egy fordulat hazavágja a céget, majd akkor megnézem, hogy fogtok vinnyogni a röhögéstől.
  A ''nagy'' bizniszt azt persze félti mind, a saját bőrével együtt, és milyen érdekes, hogy ez miket ki nem hoz az emberből (kárörvendés a bíróságon).

  Egyik kutya, másik eb -- de az egyik csak lopni próbált, míg a másik ma is megteszi ezt.

  ''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''