Szédületes tempót diktál az Opera

Bár alig telt el néhány hónap az Opera utolsó jelentősebb átszabása óta, a múlt héten már meg is jelent az újabb mérföldkőnek számító 9.6-os verzió egy korai, előzetes változata – olvasható a Magyar Opera honlapján. Mint arról lapunk korábban már beszámolt, az alkalmazás 9.5-ös változata komoly javításokon esett át, nagymértékben nőtt a sebessége, a káros programokkal szemben is ellenállóbb lett, s új felhasználói felületet is kapott.

Az új, 9.6-os verzióban megjelenő változások leginkább a levelező részt (Opera Mail) és a hírcsatornák (RSS) kezelését érintik, ami arra utalhat, hogy a korábban megjelent változat kiadásának időpontjára nem készültek el teljesen ezek fejlesztésével. Az előzetesen letölthető verzió legújabb újdonságai közé tartozik, hogy kibővült a szinkronizált elemek listája, azaz mostantól a könyvjelzők, a személyes sáv, a jegyzetek és a gyorshívó mellé bekerültek a keresők és a korábban beírt címek is, valamint ezentúl megtehetjük, hogy egy hírcsatornába már a feliratkozás előtt előzetesen beleolvasunk, így könnyebben eldönthetjük, hogy érdemes-e feliratkoznunk rá, vagy sem.

A böngésző további újdonságai szinte kivétel nélkül a levelező részt érintik. Az egyik új funkció az alacsony sávszélesség mód, melynek használatával rávehetjük az Opera levelezőkliensét, hogy a lehető legkisebb sávszélességet használja csak fel a működéséhez. Az alkalmazás új változatában megjelenik a korábban már más levelezőprogramokban is debütált üzenetszűrési funkció, melynek segítségével előre definiált szabályokkal könnyebben megkülönböztethetjük a fontosabb leveleket a levélszeméttől. A levelező részben megjelenő további újdonság az üzenetváltások követése, mellyel könnyebben visszaolvashatók a partnerekkel folytatott hosszas levelezések.

Arról, hogy pontosan mikor jelenik meg az Opera 9.60, még nincsenek  pontos információk, de nagy valószínűséggel a konkurens Firefox 3.1 megjelenéséhez fogják igazítani, így várhatóan az év vége felé lesz letölthető a böngésző végleges változata.

Az előzetes verzió – melyet a fejlesztés korai fázisa miatt ajánlatos külön, nem pedig frissítésként telepíteni – letölthető az Opera Desktop Team honlapjáról.

Azóta történt

Előzmények