Kipróbálható az Opera Mobile 9.5

Az Opera Software tegnap kiadta a februári Mobile World Congressen bejelentett mobiltelefonos böngésző, az Opera Mobile 9.5 első nyilvános tesztváltozatát. A programot a korábbi, 8.65-ös verzió óta jelentősen átdolgozták, egyik legfőbb újdonsága, hogy a browser asztali változatában is használt Presto motorra épül (ezért is hozták a 9.0-s stációt átugorva szinkronba a verziószámot a desktop változatéval). Ennek a norvég vállalat szerint a leglátványosabb következménye a további gyorsulás: az Opera – állítják – két és félszer gyorsabb, mint az Internet Explorer mobilos változata.

De az új béta több más újdonságot is hoz. Amint a Magyar Opera összefoglalójában olvasható: az új verzió – melynek a felületét is átszabták – az Opera Minihez hasonlóan áttekintő módban indul, így a felhasználó előbb átnézheti a weblapot, mielőtt belenagyítana. Egyszerűbb lett a weblapon belüli navigáció, és kombinálták a görgetést és a nagyítást. Lehetőség van továbbá az oldalak és képek elmentésére (utóbbiakat egyszerűen el lehet küldeni MMS-ben is), hogy aztán a tartalmat offline tudja megnézni a felhasználó. Újdonság a Dragonfly fejlesztői eszköz integrálása is: ezzel a webfejlesztők asztali böngészőjükből debuggolhatják a mobilokhoz készített oldalakat.

A bétából egyelőre kimaradt néhány, a végleges változatba beépíteni tervezett funkció, ilyen többek között a minialkalmazások (widgetek) és a flash támogatása. További korlátozás, hogy a tesztváltozat kizárólag érintőképernyős, Windows Mobile-t futtató okostelefonokon használható.

Azóta történt

Előzmények